Rytande roligt med Pappa Kapsyl när förskolan Kotten fyllde 35 år

Förskolan Kotten startade år 1986 och drivs som ett föräldrakooperativ. 35-årsdagen firades med pompa, ståt och dinosaurievrål.
Publicerad 24 oktober 2021
Vrålet från alla barnen ekade nog över hela Kalmar.
Vrålet från alla barnen ekade nog över hela Kalmar.Foto: Linus Gunnarsson

Katarina Karlsson som är rektor på förskolan Kotten har varit med enda från starten 1986. Hon har sett många ansikten komma och gå under årens lopp.

– Från början var detta varit ett hus med fyra lägenheter. Föreningen köpte huset från familjen som ägde det. Om man blickar tillbaka har det varit en fantastiskt resa med många fina möten med barn, föräldrar och pedagoger, säger Katarina Karlsson.

Rektorn Katarina Karlsson tillsammans med pedagogerna Ulrica Hammarkvist och Ida Strand. De var minst lika taggade som barnen för att se Pappa Kapsyl uppträda på förskolans gård.
Rektorn Katarina Karlsson tillsammans med pedagogerna Ulrica Hammarkvist och Ida Strand. De var minst lika taggade som barnen för att se Pappa Kapsyl uppträda på förskolans gård.Foto: Linus Gunnarsson

Omkring 20 familjer har sina barn på förskolan Kotten och barnen kunde se fram emot underhållning av första klass.

– I dag blir det festligheter och konsert med Pappa Kapysl och på eftermiddagen har vi utomhusfika för alla föräldrar.

Ida Strand delade ut lite snacks innan konserten skulle börja.
Ida Strand delade ut lite snacks innan konserten skulle börja.

Abbe Elmeroth och Wille Wallqvist såg fram mot att se Pappa Kapsyl uppträda.

– Vi tycker Dinosauriernas alfabet är den bästa låten, säger Abbe och Wille.

– Min favoritdinosaurie är den som kan smälla med sin svans, säger Abbe.

Wille Wallkvist och Abbe Elmeroth hade stenkoll på både dinosaurier och Pappa Kapsyl. Uppklädda för 35-årskalaset var de också.
Wille Wallkvist och Abbe Elmeroth hade stenkoll på både dinosaurier och Pappa Kapsyl. Uppklädda för 35-årskalaset var de också.

Pappa Kapsyl, eller Carl-Otto Johansson som han egentligen heter, har en personlig anknytning till förskolan Kotten.

– Kotten har faktiskt betytt jättemycket för mig, vi hade våra egna barn här. När jag fick idén om att göra låtar om dinosaurier och föreställningar för barn hade jag ingen erfarenhet av det. Då testade jag mig fram och spelade på Kotten. Katarina hjälpte också mig med att ta kontakt med andra förskolor och jag fick mina första bokningar och tog mina första stapplande steg in i den här fantastiska världen, säger Carl-Otto.

Varför blev det låtar om dinosaurier?

– Det är nog väldigt få människor, oavsett ålder, som tycker att dinosaurier är ointressant. Nästan alla fascineras av dinosaurier och att de har levt här på jorden och var så stora och fantastiskt och helt andra varelser än vad som finns idag. För barn speciellt är det nästan som att en dinosauriegen aktiveras i 3,5årsåldern och som bara gör att de totalt, en del blir helt fördjupar sig i detta, och älskar dinosaurier. Sen klingar det av vid 6,7,8 år kanske. Jag brukar kalla det för Kritaperioden i barnens utveckling.

Pappa Kapsyl fick bra gensvar från publiken!
Pappa Kapsyl fick bra gensvar från publiken!

Hur är det att uppträda för barn som här på Kotten?

– Det är den bästa publiken. De är så himla ärliga och man kan inte ha en dålig dag på jobbet utan att komma undan med det. De applåderar om det är bra och sitter tysta och vill gå hem om det är dåligt. Det gäller att vara på tårna när man uppträder för barn, men det är också väldigt givande. Man får så mycket kärlek tillbaka.

Och visst var barnen nöjda med födelsedagsfesten och konserten. Konfetti, applåder och höga dinosaurievrål fyllde utomhusgården på förskolan. En minst sagt lyckad 35-årsdag.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.