Annons

Så avslöjades inblandade i mordförsöket – skytten skulle få en chans till

16-åringen som sköts utanför Coop i Norrliden överlevde den 15-åriga skyttens skott. Något som gjorde de två misstänkta anstiftarna upprörda.
I samtal som avlyssnades av Stockholmspolisen avslöjade de sin inblandning i mordförsöket i Kalmar.
Kalmar • Publicerad 1 juni 2023
Vid entrén på Coop i Norrliden syntes den misstänkta skytten kort tid innan skjutningen. Efter skjutningen utanför Coop flydde den skottskadade 16-åringen in i butiken.
Vid entrén på Coop i Norrliden syntes den misstänkta skytten kort tid innan skjutningen. Efter skjutningen utanför Coop flydde den skottskadade 16-åringen in i butiken.Foto: Ur polisens förundersökning

”Det är en skjutning. Ring ambulans, ring ambulans”, skriker ett manligt vittne in i butiken i Norrliden sekunder efter att han bevittnat skottlossningen utanför butiken.

Vittnet leder in den skjutna 16-åringen in i butiken och butikspersonalen tar hand om den unga mannen som läggs ner på butikens golv. Med en skottskada i huvudet.

Flera vittnen hjälpte den skottskadade tonåringen inne på Coop i Norrliden.
Flera vittnen hjälpte den skottskadade tonåringen inne på Coop i Norrliden.Foto: Ur polisens förundersökning
Annons

Skottlossningen skulle visa sig vara ett led i den organiserade brottsligheten, enligt åtalet som lämnades in under onsdagsförmiddagen. Trots att 16-åringen träffats med ett skott i ansiktet och ett i benet överlever han, men skadas allvarligt.

Två 17-åriga män boendes i mellansverige står åtalade för anstiftan av försök till mord. De misstänks ha beställt ett mord på 16-åringen i Kalmar på uppdrag av annan. Den ena av de två anstiftarna misstänks ha värvat den 15-åriga skytten och gett honom ett ”mission”, som de beskriver morduppdraget i telefon som avlyssnas av Stockholmspolisen.

De misstänkta anstiftarna och skytten avlyssnas då polisen misstänker att en av anstiftarna rekryterar och skickar unga skyttar till olika platser i landet med uppdrag att döda. Och det är under flera avlyssnade samtal dagen efter mordförsöket som polisen får nys om att de unga männen ska vara inblandade i ett mordförsök i Kalmar. Flera timmar från där de själva bor.

Den misstänkta 15-åriga skytten väntade in brottsoffret på Coop i Norrliden.
Den misstänkta 15-åriga skytten väntade in brottsoffret på Coop i Norrliden.Foto: Ur polisens förundersökning

Enligt polisens förundersökning skulle den 15-åriga skytten få 100 000 kronor om han lyckades döda 16-åringen. När det framkommer att det tilltänkta offret överlevt blir en av anstiftarna upprörd och säger i telefon till den andra anstiftaren att han anlitat en ”dålig skytt”, men att skytten kan få en chans till att ”göra rätt”. Då 16-åringen överlevde skotten skulle skytten få 15 000 kronor i stället.

500 meter från brottsplatsen misstänks 15-åringen ha försökt elda upp kläder han hade på sig vid gärningen.
500 meter från brottsplatsen misstänks 15-åringen ha försökt elda upp kläder han hade på sig vid gärningen.Foto: Ur polisens förundersökning

De avlyssnade samtalen gjorde att den 15-åriga skytten kunde gripas på en adress i Stockholms län dagen efter mordförsöket, inte lång tid efter att han kommit hem från Kalmar. De två anstiftarna kunde även de gripas kort tid efteråt och åtalas nu av Kalmar tingsrätt.

Vad det funnits för motiv till att skjuta 16-åringen är oklart. Både skytten och de två anstiftarna förnekar brott och svarar med ”inga kommentarer” i förhör. Inte heller den skjutna 16-åringen har någon förklaring på varför han träffades och uppger i förhör att han kanske ”var på fel plats vid fel tillfälle”.

Totalt sju personer från olika platser i landet står åtalade för inblandning i mordförsöket. Samtliga förnekar brott.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons