Så gick det för länets sjukhus i årets AT-ranking

Sveriges Yngre Läkares Förening, SYLF, skickar årligen ut en enkät till alla AT-läkare där de får sätta betyg på sin utbildningsort. I enkäten får AT-läkarna betygsätta fyra block – medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin – utifrån introduktion, handledning, instruktion, utbildning, kollegialt stöd och ett sammanvägt betyg.
Publicerad 4 september 2020
Foto: Agnes Aronsson

Västerviks sjukhus rankas återigen som det bästa i länet som hamnar på en sjätteplats, 66 sjukhus ingår i rankingen. Länssjukhuset i Kalmar hamnar på plats 23. Oskarshamns sjukhus hade för få svar på enkäten för att få en ranking.

Inom blocken sticker psykiatrin ut för länets sjukhus. Västervik och Kalmar rankas etta och tvåa i landet. Det är inte bara utbildningen utan också det kollegiala stödet inom psykiatriblocklet som får högt betyg.

– Vi känner oss oerhört hedrade av att bli rankade högst i Sverige. Inom vår verksamhet finns ett stort engagemang för AT-läkarnas utbildning och här involveras de i alla delar runt patienten. Psykiatri är en viktig del i deras utbildning och fortsatta karriär, säger Annemarie Fouwels, överläkare och studierektor inom psykiatri norr, i ett pressmeddelande.

– Det är ett glädjande besked och ett resultat av goda medarbetares engagemang till handledning och kollegial stöttning inom samtliga personalkategorier. Vi har också satsat på introduktion och regelbunden undervisning, som varit uppskattad, säger Åsa Tengö, överläkare och studierektor på psykiatri söder.

Fakta/AT

Allmäntjänstgöring (AT) är en tidsbegränsad anställning under handledning för den som fullgjort läkarutbildning. Allmäntjänstgöringen omfattar minst 18 månader och läkaren kallas under denna tid AT-läkare.

Sedan 2000 har Sveriges Yngre Läkares Förening gjort en enkät och presenterat en ranking av AT-orterna. Den anses betydelsefull för vilken AT-ort man söker sig till.

I årets enkät är det sammanlagt 66 AT-orter som rankats av drygt 1 700 AT-läkare som svarat på frågorna.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.