GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så lugnar du ditt husdjur inför raketerna på nyår

Veterinären Monica Landström från Ögonstenens djurklinik i Kalmar tipsar om vad man kan göra för att hjälpa sitt husdjur när det smäller vid nyår.
Publicerad 28 december 2022 • Uppdaterad 31 december 2022
Katten Pixie och hunden Tesla är nyårsfina. Matte är veterinären Monica Landström vid Ögonstenens djurklinik. Foto: Privat
Katten Pixie och hunden Tesla är nyårsfina. Matte är veterinären Monica Landström vid Ögonstenens djurklinik. Foto: Privat

– Stress runt nyår blir oftast ett lite synligare problem för hundar än för katter. Hundar uttrycker stressen så tydligt - de gnäller, skäller, springer omkring, gömmer sig under sängen eller hoppar upp i mattes eller husses famn, säger veterinären Monica Landström som arbetar vid Ögonstenens djurklinik i Kalmar.

– Det finns preparat med lugnande effekt för hunden med enzym som man har utvunnit ur komjölk. Det är ett enzym som gör att de känner lugn och harmoni, berättar Monica.

Hon anser att det ger bäst effekt om man börjar ge det minst några dagar innan nyår, men helst några veckor före.

– Sedan finns det halsband som utsöndrar feromoner, som gör att hunden känner trygghet. För både hund och katt finns det ett preparat i en dosa som utsöndras när man stoppar dosan i vägguttaget - de luras att känna harmoni. Det är samma preparat som halsbandet ungefär. Jag tycker att man ska kombinera de här grejerna för maximal effekt, säger Monica Landström.

– För hundar finns det även en gel som man ger i väldigt små doser på slemhinnan inför tolvslaget. Det verkar ångestdämpande, men då måste man besöka en veterinär först och göra en undersökning så man ser så att hunden mår bra.

Katten Pixie och hunden Tesla är festfina.
Katten Pixie och hunden Tesla är festfina.Foto: Privat

Katter kan också ogilla smällare och fyrverkerier och fara illa av dem, trots att de inte visar det på samma sätt som hundar gör.

– Katterna kan också må väldigt dåligt. De kan vara uppstressade i flera dagar, men katterna har oftare en inre stress, man ser inte det lika tydligt på dem, säger Monica.

Utöver preparat, kan man göra något annat för att hjälpa sitt husdjur?

– För det första tycker jag att man kan träna sitt djur på ljud. Det finns smällarljud att öva med. Men om man har möjlighet ta sig iväg någonstans där det inte är så mycket raketer på nyår är det att föredra. Annars kan man rasta vid tider när man tror att det inte kommer smälla så mycket och aktivera hunden innan på dagen så att den är trött, inte bara genom motion, utan också genom hjärngympa inomhus. Tänk dessutom på att dra ner persienner om den reagerar på ljuset. Du kan också testa att sätta på tv:n på grundljud som förhoppningsvis gör att de plötsliga smällarna kanske inte uppfattas lika tydligt.

Finns det något man kan tänka på gällande sitt eget beteende som husse eller matte?

– Hålla dig lugn. Om någon är väldigt orolig för sitt djur, så blir djuret precis lika orolig. Stressa inte upp dig!

Katten Pixie och hunden Tesla är nyårsfina. Matte är veterinären Monica Landström vid Ögonstenens djurklinik.
Katten Pixie och hunden Tesla är nyårsfina. Matte är veterinären Monica Landström vid Ögonstenens djurklinik.Foto: Privat
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.