Annons

Så många fullvaccinerade har legat på sjukhus i länet i oktober

KalmarPosten har begärt ut siffror från Region Kalmar län om hur många personer som vårdats på sjukhus i oktober – och hur många av dessa som har varit fullvaccinerade.
Publicerad 3 november 2021
Länssjukhuset Kalmar.
Länssjukhuset Kalmar.Foto: Agnes Aronsson

I oktober var det totalt 11 patienter som vårdades på länets sjukhus på grund av covid-19 och av dessa var 5 fullvaccinerade. Medelåldern på de 11 inneliggande var 64,1 år och medelåldern på de fullvaccinerade var 67 år. Ingen har vårdats på intensivvårdsavdelning.

I slutet av september meddelade Folkhälsomyndigheten att man rekommenderade en påfyllnadsdos för personer med ökad risk för svår covid-19. Folkhälsomyndigheten betonade dock att alla vaccinerade grupper fortfarande har ett gott skydd mot svår sjukdom och död i covid-19.

Annons

”Men data i både Sverige och andra länder pekar mot att effekten av de vaccinationer som genomfördes tidigast i vaccinationsprogrammet börjar avta, främst bland personer som är 80 år och äldre. Regionerna rapporterar också ett ökat antal så kallade genombrottsinfektioner – det vill säga fall av covid-19 trots vaccination – bland personer som bor på SÄBO”, skrev Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Den 27 oktober höll socialminister Lena Hallengren en pressträff vaccinationskampanjen och åtgärder kopplat till covid-19-pandemin.

– I nuläget har Sverige lägst smittspridning i Norden. Sverige och Island har också lägst antal på IVA i förhållande till folkmängd och det är ju tack vare att så lång har vaccinerat sig som vi kan leva våra liv mer som vanligt. I dagsläget är mer än 8 av 10 svenskar från 16 år och uppåt dubbelvaccinerade.

Därefter meddelade Lena Hallengren att Folkhälsomyndigheten rekommenderar en tredje dos för alla som är 65 år och uppåt samt omsorgspersonal.

– Successivt kommer alla som rekommenderas vaccin att erbjudas en påfyllnadsdos.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons