GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så många fullvaccinerade har vårdats på länets sjukhus i augusti

De sista veckorna i augusti har antalet nya fall av covid-19 sakta ökat och även antal personer som vårdas på sjukhus med bekräftad covid-19.
Publicerad 2 september 2021
Länssjukhuset i Kalmar.
Länssjukhuset i Kalmar.Foto: Agnes Aronsson

För två veckor sedan berättade smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin vid en presskonferens att man ser en ökning av antalet covidfall i länet. Det handlade främst om personer som inte är vaccinerade och fallen är ofta kopplade till resor och sociala aktiviteter. Dock såg man även en del fall av lindriga infektioner hos personer som är delvis eller fullt vaccinerade.

Under sommaren var smittspridningen på lägre nivåer och även antalet personer på sjukhus. De sista veckorna i augusti har antalet bekräftat smittade sakta ökat och även antal personer som vårdas på sjukhus med bekräftad covid-19.

I augusti månad vårdades totalt 12 personer på sjukhus med anledning av covid-19, två av dessa var fullvaccinerade. De var dock inte i behov av intensivvård. Det visar statistik från Region Kalmar län som KalmarPosten har begärt ut.

I länet har 144 000 personer fullvaccinerats och 263 personer hade trots detta insjuknat i covid-19, vilket Sveriges Radio rapporterade om.

Den 26 augusti presenterade Folkhälsomyndigheten statistik över hur många som smittats och var i behov av sjukhusvård trots fullvaccinering. Sedan årsskiftet hade det rapporterats över 650 000 fall av covid-19 i landet, av dessa var 5 274 fullvaccinerade. Under augusti månad utgjorde sådana genombrottsinfektioner 11 procent av fallen.

– Ökningen av genombrottsinfektioner är helt förväntad. Ju större andel av befolkningen som är vaccinerad, desto större andel av de upptäckta fallen kommer att vara vaccinerade eftersom det finns färre personer kvar som inte är vaccinerade. Inget vaccin skyddar till 100 procent, men vaccinerna mot covid-19 är effektiva och ger ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom, kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell siffrorna i ett pressutskick.

Det har visat sig att genombrottsinfektionerna ofta ger milda eller inga sjukdomssymtom alls.

Från årsskiftet fram till 26 augusti var det 21 personer i landet som varit i behov av intensivvård trots fullvaccination. Medianåldern i de fallen var 75 år. Under samma period avled 190 fullvaccinerade personer inom 30 dagar från sin covid-19-diagnos. Bland de personerna var medianåldern 87 år.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.