Annons

Så många fullvaccinerade har vårdats på sjukhus i länet

KalmarPosten har begärt ut siffror från Region Kalmar län om hur många personer som vårdats på sjukhus i september – och hur många av dessa som har varit fullvaccinerade.
Publicerad 6 oktober 2021

I september har totalt 16 personer vårdats för covid-19 på länets sjukhus, av dessa hade 9 personer fått båda vaccindoserna. Snittåldern på de inlagda var 54,3 år.

Totalt för år 2021 hittills, 1 januari fram tills 1 oktober, rör det sig om 790 personer som legat inlagda på sjukhus, av dessa hade 34 personer fått två vaccindoser. Det ska dock tilläggas att antalet fullvaccinerade har ökat gradvis från årsskiftet.

Annons

Den 28 september meddelade Folkhälsomyndigheten att man rekommenderar en påfyllnadsdos vaccin till personer med ökad risk för svår covid-19. Rekommendationen omfattar personer i särskilt boende för äldre, personer med hemsjukvård och hemtjänst samt alla som är 80 år och äldre.

Folkhälsomyndigheten skrev i ett pressmeddelande alla vaccinerade grupper fortfarande har ett gott skydd mot svår sjukdom och död i covid-19.

”Men data i både Sverige och andra länder pekar mot att effekten av de vaccinationer som genomfördes tidigast i vaccinationsprogrammet börjar avta, främst bland personer som är 80 år och äldre. Regionerna rapporterar också ett ökat antal så kallade genombrottsinfektioner – det vill säga fall av covid-19 trots vaccination – bland personer som bor på SÄBO”, skriver Folkhälsomyndigheten.

– Det är rimligt att nu med tanke på utvecklingen börja ge extra skydd till de äldsta och sköraste som dels vaccinerades först, dels har ett något sämre immunsvar vid vaccination, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i pressmeddelandet.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons