Annons

Så många studenter på högskola är mitt i livet

Av alla som studerade vid högskolan 2021 var nära 100 000 i åldern 35-54 år. Majoriteten var kvinnor, 71 procent. Det visar siffror från Universitets- och högskolerådet.
Publicerad 6 september 2023
.
.Foto: Mostphotos

– Mitt i livet-studenterna är en stor utbildningsgrupp som är viktig för att möta den akuta brist på kvalificerad arbetskraft som råder i Sverige. Vi har kartlagt hur många de är, vad de studerar och vid vilka lärosäten de gör det, säger Eino Örnfeldt, generaldirektör vid UHR, i ett pressmeddelande.

Studenterna i mitt i livet-åldersgruppen studerade främst kurser, 56 procent.

Annons

Av drygt 86 000 studenter läste 15 procent teknik, följt av språk (14 procent), pedagogik (13 procent), humaniora (12 procent), hälsa/sjukvård och samhälls-/beteendevetenskap (båda 11 procent)

Av drygt 42 000 mitt i livet-studenter som valt program läste 36 procent ett lärar-, specialpedagog- eller speciallärarprogram. Totalt 17 procent gick sjuksköterske-, röntgen-, specialistsjuksköterske- eller barnmorskeprogram.

Högskolor som lockade mitt i livet-studenter var främst högskolor som erbjöd påbyggnadsutbildningar med goda arbetsmarknadsutsikter, såsom pedagogik-, lärar-, hälso- och sjuksköterskeutbildningar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons