unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Så mycket har Kalmarhem minskat energiåtgången

Kalmarhem jobbar vidare mot målet med 30 procents lägre energianvändning till år 2030 räknat från 2007.
Kalmarhem har idag 14 solcellsanläggningar på egna fastigheter. Genrebild.
Kalmarhem har idag 14 solcellsanläggningar på egna fastigheter. Genrebild.
Foto: Evolutionnow/Mostphotos

Det kommunala bostadsbolaget är tillsammans med 183 andra bostadsbolag en del av Allmännyttans klimatinitiativ, som har satt upp det aktuella målet. Till 2030 är målet också ett helt fossilfri allmännytta. 2019 förbrukade medlemsbolagen 131 kilowattimmar per kvadratmeter, i jämförelse med 2007 års 152 kilowattimmar. En energieffektivisering på 14 procent.

Kalmarhem har lyckats bättre än snittet och minskade mellan 2007 och 2020 sin förbrukning med 28 procent, till 104 kilowattimmar per kvadratmeter förra året.

"Det har vi lyckats med genom bland annat injustering och driftoptimering av våra fastigheter, byte till energieffektiva fönster samt installation av solceller och värmeåtervinning i ventilationssystemen”, förklarar Kalmarhems vd Per Stephani.

Bolaget har idag 14 solcellsanläggningar på egna fastigheter, som producerar runt 250 000 kilowattimmar per år. Det motsvarar årsförbrukningen av el i tio genomsnittsvillor med direktverkande el som uppvärmning. Fyra solfångaranläggningar på egna tak producerar cirka 120 000 kilowattimmar, som årligen räcker till att värma 2,2 miljoner liter varmvatten.

”Vi köper endast förnybar el från sol-, vind-, och vattenkraft. Även den köpta fjärrvärmen är fossilfri”, fortsätter Per Stephani.

Förra året fasade Kalmarhem ut de sista fossilbränsledrivna bilarna och bolaget är nu 100 procent fossilbränslefritt i den egna verksamheten.

Läs mer