unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Så satsar Kalmar på de ensamma äldre

1,3 miljoner kronor ska gå till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre i Kalmar kommun.
Foto: Mostphotos

– Ensamheten är ett stort problem. I tider med en pågående pandemi blir ensamheten ännu mer påtaglig, säger omsorgsnämndens ordförande Michael Ländin (S).

Inför verksamhetsåret 2021 arbetar nämnden med bland annat följande satsningar:

En ny tjänst tillsätts, som ska arbeta med socialt innehåll och mot ofrivillig ensamhet. Tjänsten ska arbeta för att öka kontakten mellan åldersgrupper, anordna aktiviteter som bidrar till gemenskap och stimulans samt öka möjligheten till ideellt engagemang bland äldre genom att utveckla en volontärorganisation.

Uppsökande verksamhet ska utföras av distriktssköterska. Målgruppen är de som ännu inte har hemtjänst eller hemsjukvårdsinsatser.

Introduktionserbjudandet för nya hemtjänsttagare i form av fri lunch och aktivitet på valfri träffpunkt fortsätter. Satsningen på gratis gymträning för Kalmarbor som är 79 år och äldre fortsätter. Fortsatt samarbete med pensionärsföreningar.

Den pågående pandemin har dock satt käppar i hjulen för flera planerade aktiviteter.

– Dessa satsningar kommer att ta fart när pandemiläget förbättrats och Folkhälsomyndighetens rekommendationer ger utrymme för detta, säger Michael Ländin (S).

Under pandemin har ”träffpunktstelefoner” för att minska den ofrivilliga ensamheten inrättats, som bemannats med personal från de ordinarie träffpunkterna. Telefonerna har öppet vardagar 9.00 till 12.00.