Så ska Kalmar kommun öka tryggheten

Kalmar kommun genomförde i höstas en digital trygghetsvandring i Berga, Funkabo, Norrliden och Oxhagen. Detta för att komma fram till vilka insatser som behöver göras framöver för att öka tryggheten i områdena.
Publicerad 1 april 2023
Cyklist på cykelväg i Norrliden.
Cyklist på cykelväg i Norrliden.Foto: Jan Magnusson

Den digitala trygghetsvandringen gick ut på att invånare i områdena fick svara på ett antal frågor om hur de upplever tryggheten i området, och vad de tror kan göras för att öka tryggheten.

Resultatet visar att invånare i Berga, Funkabo, Norrliden och Oxhagen i stor utsträckning känner sig trygga under dagtid. Under kvällstid känner sig framförallt unga personer och kvinnor mindre trygga. Var femte kvinna undviker att gå ut under kvällstid.

– Vi behöver arbeta med att öka känslan av trygghet även när invånare är ute på kvällen och möter människor de inte känner. Det gör vi genom att öka vår fysiska närvaro ute i våra olika områden. De offentliga rummen ska aldrig lämnas utan offentlig verksamhetsnärvaro, säger Anna Flink, välfärdsstrateg, i ett pressmeddelande.

De som svarade på undersökningen anser att de viktigaste faktorerna för att öka tryggheten är att området är välskött samt att det finns bra utomhusbelysning.

– Under 2023 kommer vi fortsätta prioritera att skapa vackra och trygga offentliga miljöer genom bland annat klottersanering och renhållning, säger Madeleine André, verksamhetschef på serviceförvaltningen, i pressmeddelandet.

83 procent av de som bor i områdena har inte utsatts för brott, enligt mätningen. 91% av pensionärer har inte utsatts för brott. Det är också pensionärer som upplever sig vara minst oroliga och otrygga i sitt område.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.