Så ska Nybro kommun sänka sin elförbrukning: ”Viktigt är att vi alla hjälps åt”

Nybro kommun har redan stängt av bastun på flera platser runt om i kommunen. Man har sänkt temperaturen i idrottshallar, reglerat belysningsstyrkan och spolat isen i ishallen färre gånger. Men kommunen vill spara ännu mer el.
Publicerad 14 oktober 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

– Vårt mål är att spara 10 procents förbrukning av el jämfört med motsvarande period föregående år, säger Carina Åresved-Gustafsson, kommunchef, i ett pressmeddelande.

– Det motsvarar en minskad elförbrukning på 2,65 miljoner kWh för det kommande året. Vissa enheter kan spara mer och andra mindre, men viktigt är att vi alla hjälps åt för att nå målet.

Kommunen vill bidra till att kapa topparna när elförbrukningen är som högst under dygnet för att på så sött minska risken för avstängning under vintern. En del åtgärder är redan införda. Till exempel har kommunen stängt av bastun i Nybro Sporthall, OG-hallen, Victoriavallen och i ishallen Liljas Arena. I idrottshallarna har inomhustemperaturen sänkts och belysningsstyrkan reglerats. I ishallen spolas isen färre gånger och allmänhetens åkning är begränsad till 1-2 gånger i veckan. Smältgropen i ishallen är stängd då naturlig smältning istället får ske utomhus.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.