Så uppmärksammas Pride i domkyrkan

På måndag går ”En del av verkligheten 2.0” av stapeln i Kalmar domkyrka, som en del av Prideveckan. Då lyfts bland annat berättelser om kärlek, vänskap, normer och livet som HBTQI-person i olika delar av världen.
Publicerad 29 augusti 2020
Sofia Ekelund Fogelström och Lovisa Niklasson.
Sofia Ekelund Fogelström och Lovisa Niklasson.Foto: Pressfoton

– Varför behövs Pride? Det är en fråga som kan va bra att ställa sig nu, säger Sofia Ekelund Fogelström.

Hon är präst i Universitetskyrkan Kalmar och har arbetat med Kalmarsunds Pride de senaste åren.

– När vi samlades för att planera för årets Pride-vecka här i Kalmar blev det tydligt för oss att när det handlar om mänskliga rättigheter måste vi om och om igen belysa och bevaka verkligheten, för förändringar tar tid, säger hon.

I förra årets program fanns ett samtal där tre unga hbtqi-personer som flytt från sina hemländer berättade. De hade sökt asyl i Sverige och hoppades på varsitt positivt besked.

– Nu vet vi att en av dem har fått uppehållstillstånd, säger Sofia Ekelund Fogelström. Men en har tvingats lämna landet och sin partner och gör allt för att få komma tillbaka. Och en har fått ännu ett avslag, samtidigt som inget har förändrats i det land han flydde från. Det är inte självklart hur vi förstår och bemöter människors behov, trots att vi i Sverige egentligen har en tydlig lagstiftning och ska kunna ta emot människor som behöver skydd.

Därför, förklarar Sofia Ekelund Fogelström, fortsätter Kalmarsunds Pride att lyfta fram och lyssna på berättelser om verkligheten för hbtqi-personer i världen och i Sverige.

– Det är när vi lyssnar, får del av fler perspektiv än de som alltid hörs, som världen kan bli en plats för alla, säger hon. När vi lyssnar på varandra blir det också tydligt att vi kan känna igen oss själva i varandra, även om våra liv ser olika ut.

Under veckan kommer Universitetskyrkan Kalmar att tillsammans med flera andra arrangörer se till att det finns möjlighet att själv berätta, skriva, uttrycka sig och vara med i samtal.

Måndagskvällen inleds med samtalet ”En del av verkligheten 2.0” i Kalmar domkyrka. Efter samtalet blir det musik och bön under rubriken ”En bön för världen” med sångerskan och musikern Lovisa Niklasson.

– Vi behöver källor där kraft finns, där vi inte är ensamma med hopplöshet och oro, utan kan dela den och tillsammans tro på en hållande och god verklighet som rymmer en hel värld, säger Sofia Ekelund Fogelström.

– Jag har valt låtar som följer en röd tråd, berättar Lovisa Niklasson, från ensamheten och att känna sig fel, missplacerad, som att man inte har en plats i världen, till att våga börja acceptera sig själv och den man är, kanske be om hjälp, inse att man behöver andra. Sånger som på olika sätt har det där ljuset i sig.

Text: Anna Braw

Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.