Annons

Sägner och godis – idag är det trandagen

Hörde du stora vingslag utanför sovrumsfönstret inatt? Då kan det bero på att det idag är självaste Trandagen.
Publicerad 25 mars 2021
Foto: Mostphotos

Trandagen är en relativt lokal företeelse som främst uppmärksammas i Småland, Blekinge och på Öland. Tranans ankomst ses som ett tecken om att våren är i antågande.

Förr i tiden var Trandagen något mer allvarligt än att barnen fick sina upphängda strumpor fyllda med godis. Den dagen skulle man inte tända något ljus, för om tranan fick se att det var tänt i ett hus när hon passerade, ansågs det i folkliga föreställningar att det skulle brinna i det huset någon gång under året eller att någon skulle avlida där.

Annons

Nu för tiden är det dock en mer lättsam tradition där barn målar teckningar av tranor och ställer dem mot fönsterrutan för att locka tranan till huset. Det är viktigt att man lämnar kakelugnar eller fönster öppna så att tranan kan komma in.

Innan barnen går och lägger sig ska de hänga upp en strumpa vid sänggaveln för att förhoppningsvis vakna upp med strumpan full med godis. Har man tur kan man se spår av fjädrar som vittnar om hur tranan tagit sig in.

Det finns säkerligen flera variationer på hur man uppmärksammar trandagen. Hur gör ni?

Källa: Kalmar läns museum

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons