GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sägner och godis – idag är det trandagen

Hörde du stora vingslag utanför sovrumsfönstret inatt? Då kan det bero på att det idag är självaste Trandagen.
Foto: Mostphotos

Trandagen är en relativt lokal företeelse som främst uppmärksammas i Småland, Blekinge och på Öland. Tranans ankomst ses som ett tecken om att våren är i antågande.

Förr i tiden var Trandagen något mer allvarligt än att barnen fick sina upphängda strumpor fyllda med godis. Den dagen skulle man inte tända något ljus, för om tranan fick se att det var tänt i ett hus när hon passerade, ansågs det i folkliga föreställningar att det skulle brinna i det huset någon gång under året eller att någon skulle avlida där.

Nu för tiden är det dock en mer lättsam tradition där barn målar teckningar av tranor och ställer dem mot fönsterrutan för att locka tranan till huset. Det är viktigt att man lämnar kakelugnar eller fönster öppna så att tranan kan komma in.

Innan barnen går och lägger sig ska de hänga upp en strumpa vid sänggaveln för att förhoppningsvis vakna upp med strumpan full med godis. Har man tur kan man se spår av fjädrar som vittnar om hur tranan tagit sig in.

Det finns säkerligen flera variationer på hur man uppmärksammar trandagen. Hur gör ni?

Källa: Kalmar läns museum

Läs mer