Annons

Samhället har öppnat men riktlinjerna inom äldreomsorgen är kvar

En vecka har gått sedan samhället öppnade upp och restriktionerna släpptes, men inom äldreomsorgen i Kalmar kommun har inga större förändringar skett. Verksamheterna följer även framöver de vårdhygieniska riktlinjerna som finns för den kommunala vård och omsorgen för att förhindra risken för smittspridning av Covid-19.
Publicerad 17 februari 2022
Foto: Arne Trautmann/Mostphotos

I en lägesrapport från Kalmar kommun meddelar man att medarbetare även fortsättningsvis ska använda munskydd vid alla vård- och i situationer där de är nära omsorgstagare. Munskydd ska även användas när det inte finns möjlighet att hålla avstånd till kollegor. Dessutom finns besöksreglerna kvar, vilket innebär symtomfrihet, en god handhygien och avstånd till andra omsorgstagare.

Besök ska i första hand genomföras i omsorgstagarens lägenhet, utomhus eller på annan anvisad plats på boendet.

Annons

– Följsamhet till de vårdhygieniska riktlinjerna är fortsatt centrala för att minska risken för smittspridningen till omsorgstagarna i Kalmars äldreomsorg. Det innebär att pandemin har en fortsatt tydlig påverkan i våra verksamheter för såväl omsorgstagare, närstående som medarbetare, förvaltningschef Mattias Ask i ett pressmeddelande.

Under onsdagen informerade Kalmar kommun om att 13 omsorgstagare som bor på vård- och omsorgsboende inom Kalmar kommun har bekräftad covid-19. Inom hemtjänsten och hemsjukvården finns det fem omsorgstagare som har en bekräftad smitta covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar en andra påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 till bland annat omsorgstagare på vård- och omsorgsboende, i hemtjänsten eller i hemsjukvård.

Vård- och omsorgen är fortfarande i stort vikariebehov, framförallt inför sommaren då 350 vikarier behövs.

Med anledning av det aktuella smittoläget covid-19 och det ansträngda bemanningsläget har vissa vård- och omsorgsboenden en besöksavrådan.

Aktuella besöksavrådan på vård- och omsorgsboende i Kalmar kommun

Vänskapens väg, avdelning E: Avrådan gäller till och med den 22 februari.

Ingelstorpsvägen avdelning B: Avrådan gäller till och med den 22 februari.

Dragkroken: Avrådan gäller till och med den 17 februari.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons