GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Samhället öppnar upp – länet har god vaccinationstäckning: ”Men vi lever fortfarande i en pandemi”

På fredagen meddelar Region Kalmar län att 154 748 personer över 18 år i länet (78,4 procent) nu är fullvaccinerade.
Publicerad 10 september 2021 • Uppdaterad 10 september 2021
Marie Ragnarsson, vaccinationssamordnare i Kalmar län.
Marie Ragnarsson, vaccinationssamordnare i Kalmar län.
Foto: Region Kalmar län, Mostphotos

Det betyder att länet har en god vaccinationstäckning men vaccinationssamordnaren Marie Ragnarsson vill höja ett varningens finger.

– Från och med den 29 september försvinner flera av restriktionerna som vi levt med en längre tid, samhället öppnar upp och vi får återigen göra saker vi har saknat. Men vi lever fortfarande i en pandemi och det är viktigt att vi alla fortsatt gör vad vi kan för att minska smittspridningen. När du vaccinerar dig minskar risken för att du själv blir sjuk, men också risken att du smitta andra. Vi vill därför uppmana till att man vaccinerar sig nu innan samhället öppnar upp, säger Marie Ragnarsson i ett pressutskick.

Så ser vaccinationstäckningen ut i åldersgrupperna:

• I gruppen 60+ har 93 procent fått en första dos eller är inbokade för vaccination.

• I gruppen 50-59 år ligger siffran på 86 procent.

• I gruppen 40-49 år ligger siffran på 81 procent.

• I gruppen 30-39 år ligger siffran på 74 procent.

• I gruppen 18-29 år ligger siffran på 68 procent.

• I gruppen 16-18 år ligger siffran på 65,7 procent.

Inom de närmsta veckorna kommer personer med nedsatt immunförsvar att få möjligheten att vaccinera sig med en extra dos. Berörda personer kontaktas per brev av behandlande läkare eller klinik.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.