GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sandskulpturen på Sveaplan är färdig

”Hemester” är nu klar och finns till allmän beskådan på Sveaplan i Kalmar.
Publicerad 10 juli 2020 • Uppdaterad 10 juli 2020
Foto: Agnes Aronsson

Den internationella sandskulpturfestivalen blev inställd i år. Anledningen var att det inte gick att resa in de internationella tävlingsdeltagarna, och att inte tillräckligt många i Sverige sysslar med sandskulpturer för att kunna delta i tävlingen.

Men Destination Kalmar ville trots det hålla en del av festivalen vid liv, och kom på idén med att bygga en skulptur vid Sveaplan i Kalmar. Under fredagen samlades många Kalmarbor och turister vid ”Hemester” för att se den färdiga skulpturen och ta lite foton.

– Coronamannen sitter här på en liten ö i sin soffa med en öl. Han är alldeles isolerad och uppgiven, berättar konstnären Edwin Böck, om skulpturen som går under namnet ”Hemester”.

Foto: Agnes Aronsson

Arbetet med skulpturen påbörjades under tisdagen och slutfördes under fredagen. 25 kubikmeter sand har fraktats till Sveaplan och på gräset under skulpturen ligger en skyddande presenning. Platån är gjord av massiv sand från Nybro grus. Det är samma sand som alltid används under festivalen.

– Skulpturen kommer stå så länge den får. Det hänger ju på om den får vara i fred. Många kanske vill sitta i soffan eller klättra på den, men vi stänger in den med pinnar och rep. Han måste få distans ju! Det är viktigt i dessa tider, säger Edwin Böck.

Edwin Böck under arbetet med ”Hemester”.
Edwin Böck under arbetet med ”Hemester”.
Foto: Agnes Aronsson
Många intresserar sig för sandskulpturen på Sveaplan.
Många intresserar sig för sandskulpturen på Sveaplan.
Foto: Agnes Aronsson
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.