Sara och Herta vill fylla Kalmar med pysselglädje

Förra sommaren flyttade Sara och Herta Harrysson till Kalmar från Karlskrona. Nu vill de dela sin pysselglädje med sin nya hemstad.
Publicerad 8 maj 2021
Herta och Sara Harrysson hoppas kunna leva på sitt pysselföretag. De är väldigt aktiva på sociala medier där de bland annat spelar in pysselfilmer.
Herta och Sara Harrysson hoppas kunna leva på sitt pysselföretag. De är väldigt aktiva på sociala medier där de bland annat spelar in pysselfilmer.Foto: Linus Gunnarsson

Mamma Sara och dotter Herta driver det relativt nystartade pysselföretaget ”Sara & Herta delar” tillsammans. Det startade på en hobbynivå förra året då de började med att pärla sockor till World downs syndrom day. Det var i samband med det som tanken om ett pysselföretag föddes.

– Jag är förskolelärare och har jobbat jättemånga år som det. Där har jag haft fokus på skapande och ateljén, vilket jag tycker är jätteroligt och jätteviktigt. De sista åren har jag känt att det har blivit mindre och mindre av det på förskolan för att det är så himla mycket omsorg som tar tid. Då föddes min idé om att jag bara skulle vilja jobba med barn och skapande. Då var jag så djärv att jag sa upp mig för att testa, det är lite galet. Nu har jag varit igång för fullt med företaget i två månader, säger Sara.

– Vi sätter bland annat ihop pysselpaket med material som vi säljer och istället för instruktioner på papper så gör vi filmer, vilket har varit uppskattat. Vi har väldigt roligt ihop när vi spelar in. I julas gjorde vi en pysseljulkalender med 24 påsar pyssel i. Det blev många filmer och påsar. Vi hade påsar i hela vardagsrummet.

Herta går sista året i gymnasiet på Jenny Nyströmsskolan i Kalmar och är delaktig i företaget så mycket som hon hinner. Framför allt hjälper Herta till med sociala medier.

– Mamma är inte så teknisk av sig så jag hjälper henne ibland, säger Herta.

– Jag är mer för pysslandet och Herta tycker om att stå på stan och sälja och träffa människor.

Förutom att sälja pyssel via sin hemsida och på sociala medier har de flera aktiviteter och evenemang på gång i sommar.

– Vi ska pyssla i Krusenstiernska trädgården i sommar med barn. Då ska vi också ha en dag där vi bara pysslar med funktionsnedsatta som behöver lite extra hjälp. Sedan ska vi ha ett pysselläger en vecka i Karlskrona. Vi har har också planer på att barn ska kunna gå pysselkurser hos oss.

Sara och Herta har många idéer och ser flera utvecklingsmöjligheter för företaget. De letar bland annat efter en lokal som de kan ha sin pysselverksamhet i.

Herta Harrysson visar upp sugrörsdekorationer som de pysslat ihop.
Herta Harrysson visar upp sugrörsdekorationer som de pysslat ihop.

– Där skulle vi kunna hålla kurser och till exempel bjuda in till adventspyssel. Jag har börjat sätta ihop föreläsningar gentemot förskolan och jag vill kunna bjuda in arbetsgrupper till workshops eller ha pyssel speciellt riktade till funktionshindrade. För Herta skulle det vara en känsla av att kunna gå till jobbet och då kan hon kanske gå dit själv för att öppna och jobba.

Målsättningen med företaget är glasklart för både Sara och Herta.

– Målet är att kunna leva på det och att Herta ska kunna dra in lite extra pengar. Det är så att när man har ett funktionshinder är det oftast daglig verksamhet som gäller och det blir man inte rik på. För det vill ju du bli Herta.

– Ja, jag vill bo på kända ställen som Las Vegas och Chicago, säger Herta.

Nedan kan du sen video där Sara och Herta delar med sig av pysseltips.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.