GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Säsongspremiär för Krusenstiernska gården – här är vårens aktiviteter

Den 23 april är det dags för vårpremiär. Då öppnar nämligen Krusenstiernska gården sina portar och Kalmarborna kan återigen strosa runt och fika i 1800-talsträdgården.
Publicerad 22 april 2022
Sara Möll, dramapedagog från Kulturskolan, höll i dagens barnaktiviteter.
Sara Möll, dramapedagog från Kulturskolan, höll i dagens barnaktiviteter.Foto: Kalmar Kommun/Pressbild

– Nu blir det säsongsöppning! Verksamheten med museet, guidningar, evenemang och caféet öppnar då. Man kan komma oanmäld eller välja att boka in sig för kalas och fester, för vi har catering, säger Sanna Sjöö, kulturutvecklare vid Kalmar kommun.

På vårens program står en rad aktiviteter i den vårblomstrande trädgården och i Hermina Krusenstiernskas vårstädade hem. Även i sommar är det full aktivitet.

– Krusenstiernska teatern kommer spelas i juli så före och efter det har vi mer egna evenemang. Det som har varit väldigt populärt de senaste åren är ”Tavlor i träden”, då konstnärer fyller hela trädgården med tavlor. Anmälan är helt full och det är en jättelång reservlista, så det är kul. Sedan ha vi tidigare haft guidningar på lördagar som man kunde komma och köpa biljett till, men nu kan man komma drop in istället vid specifika tillfällen, så det blir lite mer som öppet hus. Vi kommer ha lite mer temadagar också. På Morsdag är det exempelvis extra fokus på kvinnor och Hermina, säger Sanna Sjöö.

På Krusenstiernska gården har det gjorts en del uppdateringar lagom till premiären.

– Vi har rustat upp vårt tält och vårt café och köpt lite nya möbler som passar bra härinne på gården, i enighet med löftet om att man ska kunna kliva in i 1800-talet och den här speciella platsen som det verkligen är! Nu har vi haft möjlighet att addera mer tidstypiska föremål som passar in. Det har blivit lite uppiffat!

Även om gården öppnas för allmänheten under lördagen pågår en del andra aktiviteter redan nu. Under fredagen var det exempelvis påsklovsverksamhet på Krusenstiernska med kulturskolan, ”Kul på Krusen” som leddes av läraren Sara Möll.

– Dramapedagog Sara Möll kom hit och så blev det gammaldags lekar och skattjakt med tema som är kopplat till gården och de som har bott här. Aktiviteten var för barn som är påsklediga.

Vår på Krusenstiernska gården.
Vår på Krusenstiernska gården.
Vår på Krusenstiernska gården.
Vår på Krusenstiernska gården.Foto: Kalmar Kommun/Pressbild

Det här händer på Krusenstiernska gården i vår:

22/4 Påsklovskul på Krusen

• 23/4 Våröppning med körsång visning av Herminas• 2/5 Fönsterodling för studenter

• 19/5 Kalas på Krusen, integrationsdag

• 27/5 Lasse Berghagen konsert

• 29/5 Morsdag med visning av Herminas hus

• 6/6 Nationaldag med musik av Kalmar spelmanslagKalle Greiff

• 21/6 sommarlovsprogram 1800-tals mat

• Kulturverkstad på Krusen - Våraktiviteter för alla åldrar på Krusenstiernska gården varje fredag från 29 april till 10 juni mellan klock10.00-12.00

Terminens tema kretsar kring böckerna om Maja och Linnea i trädgården

29 april Skapa trädgårdsdekor, sånger och musik

6 maj Plantera och musicera

13 maj Plantera och musicera och upptäck Herminas hus

20 maj Skapa trädgårdsdekor, sånger och musik

27 maj Sago- och sångstund med boktips

3 juni Sago- och sångstund med boktips

10 juni Sommaravslutning med sång och såpbubblor.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.