GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Scotts resa från USA till musikaffären i Kalmar

Det lilla gula huset på Lorensbergsgatan i Kalmar var tidigare ett tågstationshus. Nu för tiden går det inte att köpa en tågbiljett där för att fly vardagen, däremot kan du försvinna in i musikens förtrollade värld.
Scott Langenfeld driver musikbutiken Kalmar Rocks.
Scott Langenfeld driver musikbutiken Kalmar Rocks.

Scott Langenfeld

Ålder: 52
Bor: Linsdal
Familj: Fru Solveig och sonen Max
Intressen: Musik, datorer teknologi

Det tidigare stationshuset huserar nu musikbutiken Kalmar Rocks och ägaren Scott Langenfeld som hamnade i Kalmar tack vare kärleken.

– Jag gifte mig med en svenska, hon är från Löttorp. Vi träffades i New Hampshire när hon kom fram till mig i en bar. Det var ett ställe som heter The Black Brimmer. Jag var där och hjälpte en god vän till mig som var trummis. Plötsligt kom det fram en kvinna till mig och frågade om när jag skulle bjuda upp henne för att dansa.

Dansen blev startskottet för parets nya liv. De bildade familj och flyttade till Löttorp på Öland. Scott arbetade som snickare i USA och startade upp en liten byggfirma på Öland.

– Jag fick problem med armarna och kunde inte hålla i verktygen lika bra längre så jag slutade med det. Jag startade ett datorföretag som gick bra i Löttorp, men när vi flyttade till Lindsdal gick det inte längre. Det fanns för många liknande företag i Kalmar.

Då var det som om ödet bestämde sig vad Scotts nästa kapitel skulle bli. Familjen tittade på ett hus i Ljungbyholm som var en gammal Tv- och reparationsbutik. Ett tvåvåningshus där nederdelen var byggt som en butik med arbetsytor och disk. Scott fick en vision om att starta han kunde starta sin egen musikaffär i huset. Priset gick upp för mycket och trots att Scott och familjen inte köpte huset var hjulet i rullning. För i samma veva såg Scott att ägaren till musikaffären på Lorensbergsgatan skrev på sociala medier att han skulle flytta.

– Då frågade jag honom om jag kunde köpa hans företag. På den vägen är det. Det gick överraskande bra i början och jag blev bra mottagen. Jag har gjort om butiken så att den speglar min personlighet.

Det är inte endast försäljning och reparationer av instrument som Scott ägnar sig åt. I butiken har han även byggt upp en studio där musiker har möjligheten att få spela in sina låtar.

– Så småningom är tanken att jag ska flytta upp studion till ovanvåningen. Det kommer att bli en fantastisk studio.

Scott började spela gitarr när han var 16 år gammal på grund av artisten Alvin Lee och låten I'd Love to Change the World.

– Jag hörde gitarrsolot i låten och tänkte att jag också ville göra det där. Jag lyssnar mest på klassisk rock och mitt favoritband har nog alltid varit Black Sabbath. Men det finns fantastisk ny musik där ute.

Hur tycker du musikskapandet har förändrats sedan du var ung?

– Jag skulle inte säga att den har förändrats, utan mer utvidgats och vuxit. Till exempel när jag var lite var synthesizers mystiska saker som var enorma, kostade stora pengar och endast fanns i studios. Nu för tiden kan man bara starta sin dator och köra igång ett datorprogram och du har varenda synthesizer du kan föreställa dig. Saker har blivit mycket enklare och det gör att alla kan spela in en låt och få det lyssnat på genom att lägga upp det på Soundcloud eller Spotify. Det kunde man inte göra när jag var ung.

Om man som ung vill lära sig spela ett instrument. Vad skulle du rekommendera?

– Jag skulle rekommendera att man kommer och pratar med mig en stund. Alla tror automatiskt att man ska skaffa sig en nylonsträngad akustisk gitarr om man vill lära sig spela gitarr. Men om du vill spela Metallica-låtar kommer det inte att funka och du kommer inte vara intresserad. Då har du spenderat 1 000 kronor på en gitarr som kommer att samla damm i ett hörn. Om du istället betalar lite mer för en elgitarr och en förstärkare kommer det att låta riktigt bra och du kommer att vilja spela. Det är viktigt att hitta den gitarr som är rätt för dig.

Varför är musik så viktigt tycker du?

– Musik skapar känslor och väcker gamla minnen. Om du hör en låt du älskar som du inte hört på 15 år kommer ditt hår på armarna att ställa sig upp. Eller som när du tar bort ljudet från filmen Hajen, då är det inte läskigt längre, utan bara en fisk i vattnet. Man har även sett att barn som tar musiklektioner är bättre på matte i skolan, musik är siffror om man bryter ner det. Det lär också barn att bli kreativa och använda en annan del av sin hjärna.

Som tidigare snickare är reparationer av instrument lite av en specialitet.

– Jag har alltid gjort mina egna arbeten. Jag kan fixa nästa vad som helst. De flesta instrument består av trä, metall och ledningar, det är inte så mycket mer än så.

Det händer att Scott får lite ovanliga förfrågningar. Vid ett tillfälle frågade en dykare om Scott kunde laga hans kommunikationsradio i sin dykutrustning.

– Den var tyvärr fastsluten till dräkten. Så jag sa till honom att jag kan laga kommunikationsdelen, men du måste lära dig att andas under vatten. Jag kunde till slut hjälpa honom vidare. Oftast kan jag fixa saker, annars hjälper jag kunden vidare.

Läs mer