GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Se här: Tomten kom tidigt i år: ”Inte vilken som helst”

Sveriges kanske största tomte har fått plats i Kalmar. Efter att ha fått lämna verkstaden, lyftes hans stora fyra meters kropp upp på Västerport. ”Nu kan man andas ut – jag är väldigt nöjd”, säger skulptören Edwin Böck.
Foto: Wilhelm Nilsson

Tomten kom tidigt i år. Under onsdagen flyttade han i Kalmar och hittade direkt sin plats ovanpå Västerport. Ett lugnande besked är dock att det inte är den riktiga tomten som har flytt tomteverkstaden. I stället är det en skulptur av honom som är handplockad från en annan verkstad – Edwin Böcks.

– Skönt att den nu har kommit på plats. Arbetet har varit ganska nervöst och påfrestande – alltifrån att få klart den i tid till att den skulle lyftas upp med hjälp av en kran och lastbil. Nu kan man andas ut och vara väldigt nöjd över skapelsen, säger skulptören Edwin Böck.

Förslaget om att sätta en tomte på Västerport kom från Destination Kalmar. Böck var inte sen med att tacka ja, och fann snabbt inspiration från en annan Kalmarprofil.

– Tomten är inte vilken som helst, den har drag från Jenny Nyströms tomtar där inspirationen har hämtats. Därefter har jag gjort om den på mitt vis.

Tomten, som ännu är namnlös, mäter höjden på fyra meter och kan därmed vara en av Sveriges största tomtar. För att sätta ihop skulpturen, har Edwin Böck använt sig av frigolit. Även om materialet är något tunnare än andra, räds han inte för att tomten ska blåsa bort med vinden.

– Nej, jag är ganska säker på att den sitter bra där uppe. Tomten är bra förankrad och har bra kläder på sig som kan tynga ner den. Skulle vi ha använt oss av något starkare material, exempelvis betong, hade det tagit alldeles för lång tid att slutföra projektet, avslutar han.

Läs mer