Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Seglingen har jag fått från pappa - musiken från mamma”

Segelsällskapet Vikingarnas första segelskola för året drog igång i måndags, för första gången under ledning av Marianne Jacobson. Hon sitter verkligen vid rodret, i dubbel bemärkelse.
Foto: Emanuel Lehtonen

Marianne Jacobson är född och uppvuxen i Helsingborg, där seglingen var med från allra första början.

– Pappa har alltid seglat så han tog ut mig och brorsan på havet så fort han bara kunde, skrattar Marianne och säger att hennes karriär inom segling inleddes när hon fortfarande var bebis.

Ett livslångt intresse, så här långt i alla fall, för segling i allmänhet och jolle i synnerhet hade fötts.

– Jag seglade i Råå Jolleklubb i Helsingborg och vi var ett gäng som tränade mycket ihop och åkte på mindre lokala tävlingar ganska tidigt. Jag är en riktig tävlingsmänniska så det motiverade mig att träna ordentligt. Några gånger har jag seglat Junior-SM och det är en häftig upplevelse att vara med i ett så stort evenemang.

– Under en tid var jag enda tjejen i min klass på de regionala tävlingarna och då gav jag mig tusan på att jag skulle bevisa mig. Den säsongen var nog min bästa och jag slutade på pallplats.

Det var inte seglingen som förde Marianne till Småland utan studierna.

– Jag flyttade till Oskarshamn direkt efter gymnasiet för att plugga klassisk sång på folkhögskolan. Under studietiden träffade jag min fästman Emanuel och fick sen jobb på Clarion Hotel.

Paret flyttade till Kalmar för tre år sedan när fästmannen började studera, och nu går båda på universitetet.

Till havs i en jolle. Marianne Jacobson till vänster och Tindra Magnesjö till höger. Båda är instruktörer på seglarskolan.
Till havs i en jolle. Marianne Jacobson till vänster och Tindra Magnesjö till höger. Båda är instruktörer på seglarskolan.
Foto: Privat

Här har du engagerat dig i Segelsällskapet Vikingarna - berätta mer!

– Sedan jag var 13 har jag varit seglingsinstruktör i Helsingborg. När jag flyttade till Oskarshamn var jag delaktig som instruktör även där. Nu har jag fått förtroendet att vara ansvarig för hela seglarskolan hos SSV, vilket jag är otroligt glad över!

I måndags startade årets första seglarskola - som vänder sig till vuxna och ungdomar.

– På grund av pandemin har många sporter blivit inställda, men vi håller oss ute och i små grupper så att vi kan genomföra seglarskolan för både vuxna och barn.

Vad har du för förhoppningar på SSV?

– Det är en stor klubb men vi är inte så många barn och ungdomar, så jag hoppas få in fler yngre. Segling kan vara en bra familjesport att utöva tillsammans också. Vi har bland annat en far och hans tonårsson i seglarskolan nu. I början av sommaren blir det optimistjolleskola för barn.

– Det finns så fina seglingsvatten här som jag hoppas fler upptäcker, det är inte så många som har de möjligheter vi har i Kalmar.

När kliver du upp på morgonen?

– Klockan sju på vardagar, men sovmorgon är alltid uppskattat.

Vad står på frukostbordet?

– Knäckebröd, ägg och kaffe.

Hur startar du helst dagen?

– Med ett kort yogapass i pyjamas, följt av frukost med Emanuel.

Vilken tid gillar du bäst?

– Det skulle vara timmen innan lunch, för då går jag ut och går eller springer.

Hur ser en typisk fredagskväll ut hemma hos er?

– Då tar jag och Emanuel ett glas vin och lagar någon favoriträtt tillsammans. Efter maten njuter vi av något gott till ”Bäst i test”, förmodligen följt av en mysig film.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Är ute! Helst seglar jag eller fixar i trädgården.

Vad lyssnar du på?

– Allt från Mozart till Björn och Benny eller Ed Sheeran. Och poddar, som "Framgångspodden" och "Våra sanningar".

Vad tittar du på?

– Oftast "Vänner" men just nu "Vad som än händer".

Vad är det häftigaste du har varit med om?

– Jag har två speciella minnen. Det första var när jag träffade Max Salminen på ett föredrag efter att han och Fredrik Lööf tagit OS-guld. Han hade med sin guldmedalj som man fick hålla i och känna på. Det var häftigt och helt ärligt var jag lite starstruck.

(Här får en okunnig reporter försynt fråga vilka Salminen och Lööf är, även om han förstår att det nog handlar om segling, och får veta att de knep guldet i starbåt vid London-OS 2012.)

– Det andra minnet är faktiskt första gången jag hörde Kalmar domkyrkokör, de sjöng Mozarts ”Requiem” som jag älskar. Det var en mäktig upplevelse när de fyllde kyrkan med sina röster. Numera är jag lycklig medlem i kören.

Berätta något kul om dig som kanske inte så många vet.

– Jag kan spela orgel.

Så du har pluggat klassisk sång, sjunger i kör och kan spela orgel!?

– Ha, ha, ja man kan säga att seglingen har jag fått från pappa - musiken från mamma! Jag har alltid spelat piano och lärde mig orgel när jag läste till kantor, men det pluggade jag bara i ett år. Hoppade av när jag insåg att jag inte vill arbeta med musik - det är något jag vill ha på fritiden.

Vad gör du om tio år tror du?

– Då har jag jobbat mycket extra i hotellbranschen och kanske arbetar jag på något av de nya hotell som ska byggas i Kalmar. Just nu är alla dörrar öppna!

Fakta

Marianne Jacobson

Ålder: 25.
Yrke: Student, läser Human Resource Management på LNU.
Familj: Fästmannen Emanuel och katten Belle.
Bor: Läckeby.
Uppväxt: Helsingborg.
Beskriv dig själv med några ord: Driven optimist med nära till skratt!
Aktuell med: Ansvarig för Segelsällskapet Vikingarnas seglarskola.

Läs mer