unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Sex av tio vill förbjuda fyrverkerier

60 procent av de tillfrågade svenskarna svarar att de vill att nyårsraketer ska förbjudas helt och hållet.
Foto: Birgit Korber/Mostphotos

Motståndet är inte helt oväntat ännu starkare bland djurägare och av tillfrågade hundägare är sju av tio för ett totalförbud.

– Höga ljud och starka ljus kan vara läskiga när det nya året firas in. Alla som har en skotträdd hund vet hur nyårsafton kan vara när den gömmer sig under sängen helt vettskrämd. Men jag tror att även folk som själva inte har djur känner sympati med dem, säger Mariah Hohenthal, skadechef för djurskador på försäkringsbolaget If, som ligger bakom undersökningen.

Lokala förbud och regler kring nyårsfyrverkerier finns, läs bland annat här: Borgholm, Emmaboda, Kalmar, Mönsterås, Mörbylånga, Nybro. De nationella regler som gäller sedan 1 juni 2019 är:

1. Raketer på pinne är förbjudna, om du inte först gått en kurs hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och sedan sökt och beviljats lokalt tillstånd för att få skjuta dem. Även smällare är förbjudna.

2. För att få skjuta fyrverkerier ska du vara minst 18 år, vara nykter och följa bruksanvisningen. Barn ska hållas på avstånd.

If ger följande råd till djurägare inför nyår:

1. Håll djuret inne, rasta hunden tidigt innan de värsta smällarna har kommit igång, och sedan efter midnatt när det lugnat sig. Använd koppel.

2. Håll utekatter hemma dygnet före och under nyårsafton. Om den är ute kan den bli så rädd att den springer långt hemifrån.

3. Ha djuret i ett rum där det känner sig tryggt med filtar, leksaker och sovkorg. Täck för fönster och spela lugn musik.

4. Få djuret att fokusera på annat – bjud till exempel på extra god mat.

5. Lugna och ge djuret trygghet om det visar rädsla.

6. Lämna inte djuret ensamt hemma.

Läs mer