Annons

Sexfilm på stor porrsajt fick spridning i Kalmar – nu döms mannen

Publicerad 15 juni 2022 • Uppdaterad 16 juni 2022
Fotomontage: Hedda Ottestam/Mostphotos
Fotomontage: Hedda Ottestam/Mostphotos

En man i Kalmar som är i 25-årsåldern har dömts för grovt förtal. Brottet ska ha begåtts i november och december 2017, men det är först nu som mannen döms för det.

Mannen och målsägande, en kvinna, ska ha haft ett sexuellt förhållande hösten 2015 och våren 2016, och då ska en sexuell film ha spelats in, vilket båda var medvetna om. Ungefär tre år senare ska mannen ha lagt ut filmen på en stor porrsajt på nätet. Sidan förmedlar sexuellt material och har mycket stor spridning. Filmen fick cirka 20 000 sidvisningar de två månader som den varit publicerad och tillgänglig på hemsidan.

Annons

Mannen som nu dömts kan inte identifieras i videon, klargör tingsrätten. Tingsrätten gör däremot bedömningen att det inte funnits några svårigheter för den som känner kvinnan att identifiera henne i videon. Det har också framkommit att kvinnan har identifierats av en nära vän till henne men även av andra i hennes bekantskapskrets och att det var så uppgiften om att filmklippet låg ute på porrsajten kom till hennes kännedom.

Kvinnan har i förhör uppgett att hon vid tidpunkten sagt ja till att låta honom filma henne, eftersom han tjatat på henne och uppgett att han velat ha filmen och titta på när de inte kunde träffas. Det var aldrig tal om att lägga ut den eller visa den för någon annan, och det skulle hon heller inte gått med på, enligt hennes uppgifter i förhöret.

När hon fick kännedom om att filmen låg ute på sajten ringde hon direkt och polisanmälde mannen, samt kontaktade både honom och sajten för att få bort filmen. Hon har uppgett att flera personer har sparade bilder från filmen och att den förekommer i en gruppchatt, men även att folk pratar om det.

Mannen har i förhör uppgett att han inte hade en tanke på att filmen skulle få så stor spridning eller att den skulle komma ut i ”lilla Kalmar”, eftersom det är en stor sajt med 15-16 miljoner användare. Han uppger att han inte frågat kvinnan rakt ut om han fick lägga upp filmen, men var av uppfattning att han fick göra vad han ville med den.

Tingsrätten slår fast att mannen lagt upp filmen på sajten flera år efter att den spelades in och att han och kvinnan inte haft kontakt på en längre tid, då den lades ut. Att mannen så lång tid efter att filmen spelats in väljer att lägga ut den på en porrsajt utan att tillfråga kvinnan, gör att tingsrätten anser att mannen var medveten om att han inte hade hennes samtycke vid gärningstidpunkten. Tingsrätten anser att mannen redan genom att ladda upp filmen måste ha förstått att den skulle kunna få stor spridning och även bli känd för personer i hans eller målsägandens närhet, vilket också skett.

Mannens straff blir dagsböter i 80 dagar om 340 kronor vilket totalt blir 27 200 kronor. Han ska dessutom betala skadestånd till målsägande, 72 000 kronor.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons