Annons

Sjöbod gick upp i rök – man döms för allmänfarlig vårdslöshet

En varm dag i april 2020 befann sig en man i 55-årsåldern på en plats i Kalmar kommun för vårstädning vid sin sommarstuga. Vårstädningen slutade med att en sjöbod brann ner till grunden. Mannen döms nu för allmänfarlig vårdslöshet.
Publicerad 21 januari 2023 • Uppdaterad 22 januari 2023
Genrebild
GenrebildFoto: Mostphotos

I samband med att en man i 55-årsåldern vårstädade vid sin sommarstuga noterade han ett buskage på cirka två gånger två meter som låg i vägen. Han bestämde sig för att buskaget skulle bort.

Vid huvudförhandlingen i tingsrätten berättade mannen att vinden låg perfekt för att det skulle brinna och han tänkte då att han skulle elda upp buskarna. Han skulle sätta eld på gräset i buskarna och på så sätt få buskarna att ta eld. Vidare berättar mannen att han förberedde sig med att hälla vatten runt omkring samt att han hade med sig en extra hink vatten samt en kratta och en ruska. Han bedömde att säkerhetsåtgärderna var tillräckliga.

Annons

Mannen tände eld på gräset och elden var som störst 30-40 centimeter, men efter ett par minuter hade allt gräs brunnit upp och elden självdog utan att busken fattat eld. Mannen berättar att han då släckte kvarvarande glöd och gick iväg till ett fordon. När han skulle starta fordonet såg han att det rök vid nicken på grannens sjöbod som låg cirka 14 meter från buskarna. När brandkåren kom efter 30 minuter hade det mesta brunnit upp.

Han säger att han eldat på liknande sätt tidigare och troligtvis har något från elden flugit i väg och träffat sjöboden, men han kan inte förklara hur boden började brinna.

Tingsrätten anser att det är utrett att det är den aktuella elden som spridit sig och totalförstört sjöboden. Vidare konstaterar tingsrätten att mannen eldat i terräng inom tättbebyggt område där vädret och förhållandena på plats varit gynnsamma för att elden skulle få fäste och sprida sig. Mannen har själv uppgett att gräset var torrt och att syftet med att antända gräset var att elden skulle sprida sig till den överliggande busken. Tingsrätten anser att det är fråga om en relativt omfattande eldning och att lämpligheten att göra upp eld på sätt som gjorts under rådande förhållande kan starkt ifrågasättas. Mannens försiktighetsåtgärder anses också ha varit undermåliga.

Tingsrätten bedömer att mannen har varit oaktsam och att han ska dömas för allmänfarlig vårdslöshet. Straffvärdet för brottet motsvarar 100 dagsböter, men då det har gått nästan tre år sedan brottet begicks och att mannens rätt till rättegång inom skälig tid har kränkts bör han kompenseras för detta. Antalet dagsböter bestäms därför till 80. Påföljden blir således 80 dagsböter om 220 kronor, totalt 17 600 kronor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons