GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ska du gå bus eller godis? – Här är bästa och sämsta kommunen

Varje höst knatar det runt barn utklädda till mer eller mindre läskiga figurer och ställer samma fråga; Bus eller godis? Men var i landet har man störst chans till att få en välfylld hink med godis? Inte är det i Torsås i alla fall. Det visar statistik som Statistiska centralbyrån tagit fram.
Publicerad 28 oktober 2022
Foto: Mostphotos

Som en spöklik godisjägare är kvantitet viktigt. Det gäller att kunna knacka på många dörrar för att maxa utfallet. Det innebär att förutsättningarna skiljer sig markant åt runt om i landet.

I en kartläggning som Statistiska centralbyrån genomfört ingår 1,2 miljoner barn i åldrarna 5 till 14 år, samt landets fem miljoner bostäder med potentiella dörrar att knacka på.

– Om man tänker sig närområdet som en zon på 200 meter från varje barns adress så finns det i genomsnitt 177 bostäder för barnen att fråga om bus eller godis hos, säger Stefan Svanström, expert på geografiska informationssystem på SCB, i ett pressmeddelande.

– Fyra av tio barn i de aktuella åldrarna har mellan 50 och 250 potentiella dörrar att knacka på i sin närhet.

Barnen har således bäst chans till riklig godisskörd i kommuner med täta stadsmiljöer. Statistiskt sett är Solna en guldgruva för barnen.

– Solna är den kommun i landet där barnen i genomsnitt har störst antal bostäder inom 200 meter, med 657 stycken. Därefter kommer Stockholm med 603 bostäder och Sundbyberg med 583, säger Stefan Svanström.

Sedan finns det kommuner där barnen kommer att få kämpa lite hårdare. Däribland är Torsås i Kalmar län som är bland topp 10 sämsta kommuner när det gäller bus eller godis. Där når man endast 30 bostäder i genomsnitt.

– Men ur ett ”bus eller godis”-perspektiv kan det kanske finnas en fördel av att det samtidigt finns färre barn där som konkurrerar om godiset, säger Stefan Svanström.

• I Kalmar kommun – 134 bostäder i genomsnitt.

• I Nybro kommun – 77 bostäder i genomsnitt.

• I Mönsterås – 59 bostäder i genomsnitt.

• I Emmaboda – 55 bostäder i genomsnitt.

• I Mörbylånga – 44 bostäder i genomsnitt.

• I Borgholm – 42 bostäder i genomsnitt.

Om statistiken

I studien har barn i åldern 5–14 år summerats från registret över totalbefolkningen och kopplats till adresskoordinater från Lantmäteriets fastighetsregister. Med stöd av geografiska informationssystem har en zon om 200 meter skapats runt varje adresskoordinat.

Antalet bostäder har därefter summerats inom respektive zon. Totalt är det 1 883 individer vilka inte kunnat kopplas till en adress varför siffrorna på antalet barn per DeSO i enstaka fall kan skilja något.

Samtliga uppgifter avser 2021.

Statistiken för genomsnittliga antalet bostäder per barn är kopplad till SCB:s öppna geodata för Demografiska statistikområden (DeSO). DeSO delar in Sverige i 5 984 områden som har omkring 600 upp till 7 900 invånare.

Källa: SCB

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.