GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ska julgranen ut? Då tar djuren på 4H-gården gärna emot den

På torsdag är det tjugondag Knut och då är det dags att kasta julgranen ut. Istället för att köra granen till tippen kan granen faktiskt göra nytta en gång till.
– Djuren uppskattar det väldigt mycket, säger Tina Burvall på Skälby 4H-gård i Kalmar.
Publicerad 11 januari 2022
Baggarna tycker gran är mums att tugga på.
Baggarna tycker gran är mums att tugga på.Foto: Skälby 4H-gård, Linus Gunnarsson

Skälby 4H-gård tar gärna emot julgranar då det blir mat och sysselsättning för flera av gårdens djur. Granarna kan lämnas vid uppfarten intill hönshuset där en skylt visar var man kan ställa den.

– Sedan fördelar vi dem mellan djuren, så gör de nytta en gång till. Det finns ju inte så mycket grönt att äta så här års för djuren. Kossorna, fåren, getterna uppskattar det och det är lite sysselsättning för dem också. Även hönsen gillar det, det kryper ut en och annan skalbagge från granarna.

Det är dock inte alla sorters julgranar som kan lämnas till djuren.

– Det ska då vara den klassiska rödgranen, för kungsgranar kan djuren inte äta. Se bara till att det inte är något pynt kvar i granen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.