Skickade nakenfilm av exflickvän till hennes arbetsgivare

En man i 35-årsåldern från Kalmar kommun skickade bild och filmer av en naken kvinna till hennes aktuella och även hennes tidigare arbetsgivare. Mannen döms nu för försök till utpressning och olaga integritetsintrång.
Publicerad lördag 13:00
Kalmar tingsrätt, arkivbild.
Kalmar tingsrätt, arkivbild.Foto: Agnes Aronsson

Det var under våren 2021 som händelsen utspelade sig. Mannen och kvinnan hade tidigare haft en relation. Mannen hade efter relationens slut velat ha 10 000 kronor för att han ”har hjälpt målsäganden när hon haft problem”. Om han inte fick pengarna hotade han att sprida nakenbild och -filmer på henne till arbetsgivare och anhöriga.

När pengarna uteblev skickade han bild och film till hennes aktuella arbetsgivare. Materialet skickades till en informationsmejl som bevakades löpande av flera anställda. Mejl med liknande innehåll skickades även till hennes tidigare arbetsgivare.

”Den spridningen av bilden och filmen har varit utstuderad med syftet att skada målsägandens arbetsmöjligheter och har kompletterats med falska uppgifter om omständigheter ägnade att få dem att framstå som graverande för henne”, skriver tingsrätten i domen.

Vidare skriver tingsrätten att det ligger i sakens natur att målsäganden aldrig kommer att kunna vara säker på att spridningen inte fortsätter.

Mannen har döms för brott tidigare, men har nu enligt Frivårdens yttrande en ordnad social situation. Påföljden bestäms till skyddstillsyn och 140 timmars samhällstjänst. Han ska dessutom betala 33 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.