Annons

Skogssällskapet efterlyser ”knasiga träd” i Kalmar län

Publicerad 29 juni 2021 • Uppdaterad 6 oktober 2021
Foto: Skogssällskapet

Stiftelsen Skogssällskapet vill uppmärksamma skogens mångfald och därför behöver man hjälp från allmänheten att hitta de knasigaste träden i Kalmar län.

– Det är dags att uppmärksamma Kalmar läns alla krokiga, knöliga och knasiga träd. Eftersom de har lågt virkesvärde lämnas de ofta vid avverkning som så kallade "evighetsträd" för att gynna den biologiska mångfalden, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet i ett pressutskick.

Annons

Stiftelsen efterlyser nu bilder på knasiga träd i länet från allmänheten.

– Skogssällskapet vill göra Sveriges skogar rikare och bidra med ökad kunskap om skogens alla värden. Därför vill vi nu uppmuntra invånarna i Kalmar län att spana efter knasiga träd när de vistas i skog och mark i sommar, säger Karin Fällman Lillqvist.

Foto: Skogssällskapet

Så kan du bidra:

Dela en bild på det knasiga trädet i sociala medier tillsammans med en beskrivning av var trädet finns, senast den 31 augusti. Tagga bilden med #knasigaträd.

Så uppstår knasiga träd

1. Ofta finns knasiga träd i närheten av hagmarker. De kan i ung ålder ha blivit betade av djur så att trädet skickat upp flera nya toppskott och därför till slut fått flera stammar.

2. Trädet kan växa in i metallföremål, som taggtråd eller hästskor, så att märkliga formationer bildas.

3. Trädet kan ha genetiska defekter som får det att krypa fram efter marken i stället för att växa uppåt.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons