GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skolbibliotek invigdes med stort kalas: ”Läsning är viktigt”

Under måndagen invigdes Telemarkens skolbibliotek. Det bjöds på cider, salta pinnar, livemusik och glad stämning. KalmarPosten passade också på att fråga eleverna om deras bästa boktips.
Kalmar • Publicerad 7 mars 2022 • Uppdaterad 8 mars 2022
Foto: Hedda Ottestam

– En av de viktigaste delarna av skolan är ett bra skolbibliotek. Det är viktigt med läsning, säger Andreas Hjortenkrans, rektor på Tallhagsskolan.

– När jag var liten höll jag på med sex sporter samtidigt och läste inte så mycket. Jag kommer väl ihåg på högstadiet då jag läste ”Grottmysteriet” som jag verkligen fastnade i. Sedan dess har jag varit jättesystematisk i mitt läsande och när jag hittat en författare jag gillar läst alla böcker av den författaren. Det är en fröjd för själen att hitta något man tycker om att läsa.

Rektor Andreas Hjortenkrans och skolbibliotekarie Julia Karlsson. Emina Crnovic och Wiggo Fransén från klass 8E höll i bandet.
Rektor Andreas Hjortenkrans och skolbibliotekarie Julia Karlsson. Emina Crnovic och Wiggo Fransén från klass 8E höll i bandet.Foto: Hedda Ottestam

Det är Tallhagsskolan, Lindöskolan och Gröndalsskolan som kommer få samsas om det nya skolbiblioteket. Skolbibliotekarie Julia Karlsson har köpt in tusentals böcker som nu pryder hyllorna i lokalerna på andra våningen. Många böcker har hon köpt in efter önskemål från eleverna.

– Det känns jättebra. Biblioteket håller fortfarande på att byggas upp men vi börjar med det här rummet och så får vi se om det blir större längre fram. Förutom böckerna här inne har vi även ytan här utanför med grupprum som tillhör biblioteket, säger hon och pekar.

Efter att bandet klippts släpptes eleverna in i det nya biblioteket.
Efter att bandet klippts släpptes eleverna in i det nya biblioteket.Foto: Hedda Ottestam

Väl inne i det nyinvigda skolbiblioteket hittar vi flera lässugna elever. Tre av dem är Alba, Emilia och Lowa som går i klass 4B.

– Jag gillar roliga böcker med humor. Ett tips är ”Fat Dance”, säger Alba.

– Lasse-Majas detektivbyrå är bra. Jag gillar när det är spännande. Boken ”Ett enda stort skämt” är också bra, säger Emilia.

Alba, Emilia och Lowa går i fjärde klass och har flera bra boktips. Alba gillar boken ”Fat Dance”, Emilia vill tipsa om Lasse-Majas detektivbyrå och Lowa gillar bakböcker.
Alba, Emilia och Lowa går i fjärde klass och har flera bra boktips. Alba gillar boken ”Fat Dance”, Emilia vill tipsa om Lasse-Majas detektivbyrå och Lowa gillar bakböcker.Foto: Hedda Ottestam

Några andra som har lästips är ett gäng tjejer från klass 9C. Lee Ezoli har blivit tipsad av klasskompisen Varja Sinchugova om att läsa boken ”Röd drottning”.

– Jag brukar läsa mycket, mest fantasy. ”Röd drottning” handlar om att det i samhället finns folk med rött blod och folk med silverblod och så har de olika krafter, säger Varja.

Alice Bjärneroth gillar ”Harry Potter”, Lee Ezoli ska läsa ”Röd drottning”, Varja Sinchugova tipsar om ”The queen of nothing” och Meliza Aliloski tipsar om ”Champion”.
Alice Bjärneroth gillar ”Harry Potter”, Lee Ezoli ska läsa ”Röd drottning”, Varja Sinchugova tipsar om ”The queen of nothing” och Meliza Aliloski tipsar om ”Champion”.Foto: Hedda Ottestam

Förutom salta pinnar och cider bjöds det även på flera bokrelaterade aktiviteter. I ett rum satt elever och tillverkade egna bokmärken och i ett annat höll man på med ”black out poetry”.

Emmie och Signe går i sjuan och pysslade ihop egna bokmärken.
Emmie och Signe går i sjuan och pysslade ihop egna bokmärken.Foto: Hedda Ottestam
Delal går i sjuan och gillar böcker med skräcktema. – Det är spännande och gör att man vill läsa mer och mer.
Delal går i sjuan och gillar böcker med skräcktema. – Det är spännande och gör att man vill läsa mer och mer.Foto: Hedda Ottestam
Andrew Salim, Jacer Dhifallaoui, Kusai Alhasan och Melvin Alfredsson från 9C.
Andrew Salim, Jacer Dhifallaoui, Kusai Alhasan och Melvin Alfredsson från 9C.Foto: Hedda Ottestam
Jacer Dhifallaoui tipsar om boken ”Kort kjol”.
Jacer Dhifallaoui tipsar om boken ”Kort kjol”.Foto: Hedda Ottestam
Det var trångt när de salta pinnarna och cidern serverades.
Det var trångt när de salta pinnarna och cidern serverades.Foto: Hedda Ottestam
Jana och Elvira går i åttan. Jana tipsar om ”Attack on titan”. – För att serien är så bra så är boken också bra.
Jana och Elvira går i åttan. Jana tipsar om ”Attack on titan”. – För att serien är så bra så är boken också bra.Foto: Hedda Ottestam
Lovisa går i åttan och förgyllde invigningen med pianospel.
Lovisa går i åttan och förgyllde invigningen med pianospel.Foto: Hedda Ottestam
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.