Annons

Skulle döda 16-åringen för pengar – sju personer åtalas

Med en pistol av 7,65 kaliber begav sig 15-åringen från Stockholm till Kalmar för att mot ersättning skjuta ihjäl en 16-åring i Norrliden. Nu åtalas flera personer för inblandning i mordförsöket.
Kalmar • Publicerad 31 maj 2023 • Uppdaterad 1 juni 2023
Skottlossning Norrliden den 18 december 2022.
Skottlossning Norrliden den 18 december 2022.Foto: Linus Gunnarsson

Det var den 18 december förra året som polisen i Kalmar fick in ett larm om en skottlossning utanför Coop i Norrliden. På platsen anträffades en skottskadad 16-årig man, som träffats av ett skott i huvudet och ett i benet. Han skadades allvarligt, men överlevde. Skottskadorna orsakade omfattande blödning och skador i mjukdels- och skelettskador i ansiktet och huvudet, enligt åtalet.

Skottlossningen skulle visa sig vara ett led i den organiserade brottsligheten, enligt åtalet som lämnades in under onsdagsförmiddagen.

Annons

En 15-årig man åtalas för försök till mord efter att han misstänks vara skytten och har enligt stämningsansökan åtagit sig uppdraget att ha ihjäl 16-åringen mot ersättning. 15-åringen är hemmahörande i Stockholms län och ska med hjälp från en 19-årig man och en 27-årig kvinna transporterats från Stockholm till Kalmar för att ha ihjäl 16-åringen. Mannen och kvinnan står åtalade för medhjälp till försök till mord.

”Han har också av annan utrustats med utrustning för att genomföra mordet bland annat en telefon, maskering och en skarpladdad pistol”, står det i stämningsansökan. Utöver mordförsök åtalas 15-åringen även för grovt vapenbrott.

Två män, vid gärningstillfället 17 och 16 år gamla, misstänks vara de som beställt mordet på 16-åringen. De står åtalade för anstiftan av försök till mord.

En sjätte och sjunde person, en 17-årig man och en 25-årig man, står åtalade för grovt skyddande av brottsling. 17-åringen ska dagen efter att skjutningen ägt rum hjälpt den 15-åriga misstänkta skytten att resa från Kalmar. Detta med hjälp av att motta pengar från 25-åringen, ta ut dem och sedan ge till 15-åringen för att han skulle kunna köpa en tågbiljett hem.

Dagen efter skjutningen kunde 15-åringen gripas i Stockholms län.

Flera av de åtalade kunde gripas i samband med en stor polisinsats tidigare i år, som KalmarPosten tidigare rapporterat om. Fem av sju åtalade är häktade och merparten är skrivna i Stockholms län. Samtliga nekar till brott.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons