GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Slottet öppnar upp hos hustomtarna Gyllenluva: ”En ny barnaktivitet”

Ätten Gyllenluva, som är hustomtarna på Kalmar slott, är i full gång med alla förberedelser inför julen. De håller bland annat till i utrymmen och skrymslen som i vanliga fall inte är öppna för allmänheten. Men i år har både barn och vuxna chansen att lära sig mer om hustomtarna och dessutom delta i en skattjakt.
Publicerad 28 november 2022
Gyllenluvas gåta på Kalmar slott
Gyllenluvas gåta på Kalmar slottFoto: Linus Gunnarsson

– Ätten Gyllenluva har alltid funnits på Kalmar slott, det är bara vi som inte ser dem eftersom de använder sig av en osynlighetsformel. Men just i år har de så mycket att göra. så de har glömt att uttala sin osynlighetsformel, säger Karin Mellbo, kostymör och föremålsansvarig på Kalmar slott.

– Det ska fixas och donas inför att släktingarna från Vadstena slott ska komma på besök. Så i år kan man hitta dem här i köket till exempel, när de städar och lagar mat, säger Fredrik Nakidis, guideansvarig på Kalmar slott.

Den nya barnaktiviteten är både en skattjakt och en berättelse för både stora och små.

Fredrik Nakidis och Karin Mellborg, Kalmar slott
Fredrik Nakidis och Karin Mellborg, Kalmar slottFoto: Linus Gunnarsson

– Vi har vävt in lite historisk information om hustomten och vilken roll den spelade i bondesamhället förr och hur viktigt det var att ställa ut gröt varje jul. Tanken är att man går runt och letar efter hustomtarna och lär sig lite historia om folktro, säger Fredrik.

– I dag är det någonting som är kul, men för några hundra år sedan var det faktiskt blodigt allvar. Då trodde man verkligen på att alla de här väsen fanns, säger Karin.

Genom den nya barnaktiviteten kommer slottet att öppna upp ett par utrymmen som innan inte varit öppna för allmänheten. Det är bland annat ett litet kök, ett dass och gamla ingången till fängelsehålan

– Vi tänkte att vi gör ett litet undantag, för det här köket till exempel är ett väldigt känsligt rum, säger Karin.

Karin och Fredrik hoppas att aktiviteten kommer att locka många besökare, både barn och vuxna. Lagom till andra advent kommer besökarna att få se ätten Gyllenluva arbeta i slottets vrår.

Hustomtarna behöver en liten stege för att komma upp till dasset.
Hustomtarna behöver en liten stege för att komma upp till dasset.Foto: Linus Gunnarsson

– Främst är det till barn, men det här är en aktivitet som vi hoppas ska bli en liten snackis i hela familjen. Det är något som fascinerar och omges av mystik.

– Jag kommer ihåg att min mormor alltid ställde ut gröt till jul. Det kan nog bli lite nostalgiskt för vissa besökare. Det är fantastiskt för här har vi förutsättningar att använda det materiella kulturarvet, slottet, för att bevara ett immateriellt kulturarv som folktro faktiskt är, säger Fredrik.

Barnen som letar hustomtar kommer att få med sig en talong där de ska leta efter siffror vid varje ”scen” där hustomtarna befinner sig.

– Man ska lösa Gyllenluvas julgåta och lyckas man kommer man att få en liten belöning, säger Karin.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.