Annons

Små båtsmän är klara för Regalskeppet Kronan

Följa order, äta en gång om dagen och bo trångt var några saker som båtsmän för länge sedan fick uppleva. Men i dag får våra unga förmågor möjligheten att kliva ombord som båtsman.
Kalmar • Publicerad 23 juli 2023
Barnen fick prova på att stiga ombord på skeppet för att känna på hur det var att leva som båtsman under stormaktstiden.
Barnen fick prova på att stiga ombord på skeppet för att känna på hur det var att leva som båtsman under stormaktstiden.Foto: Philippa Nilsson

Många unga och modiga besökare samlades under torsdagseftermiddagen på Kalmar läns museum. Tillsammans reste de tillbaka till livet på sjön under stormaktstiden. Turen präglades av bland annat möten med dåtidens människor som lärde besökarna allt de behöver veta för att klara av livet som båtsman.

Linda Alvkäll har besökt utställningen om Regalskeppet Kronan för länge sedan. Nu har hon även tagit med sin 6-åriga dotter Amélie Alvkäll till Kalmar. Det är första gången för Amélie Alvkäll att besöka Kalmar läns museum. De har inga speciella förväntningar på den dramatiserade turen utan ser det mer som en trevlig aktivitet att göra tillsammans.

Amélie Alvkäll har med sin mamma Linda Alvkäll rest från Stockholm till Kalmar.
Amélie Alvkäll har med sin mamma Linda Alvkäll rest från Stockholm till Kalmar.Foto: Philippa Nilsson
Annons

– Det ska bli spännande, säger Amélie Alvkäll, 6 år.

– Vi är väldigt nyfikna på vad som ska hända snart, fyller mamma Linda Alvkäll i och tittar mot sin dotter.

Innan det var dags för det stora äventyret att starta skulle alla de framtida båtsmännen kontrolleras. Det var särskilt viktigt att kunna lyssna och göra precis de som sägs på fartyget. Sedan var det dags för en genomgång vid kanonerna. Det var något som många av barnen uppskattade. Oliver Modig Rintala och Ängla Rintala var mest spända och nyfikna på kanonerna.

– De är häftiga och säger pang, säger Oliver Modig Rintala, 11 år.

Maria Modig, Oliver Modig Rintala och Ängla Rintala var mycket förväntansfulla innan drama guidningen drog igång.
Maria Modig, Oliver Modig Rintala och Ängla Rintala var mycket förväntansfulla innan drama guidningen drog igång.Foto: Philippa Nilsson
Nyfikna besökarna samlades i ett rum för att prova sina nya kunskaper.
Nyfikna besökarna samlades i ett rum för att prova sina nya kunskaper.Foto: Philippa Nilsson

Vandringen avslutades med en så kallad mönstring där allt skulle sättas på prov. Den kunskap som besökarna hade fått med sig under turen, skulle här nu visas. Det slutade gott för alla deltagare och det gör att det finns nu flera nya båtsmän som är redo att sättas på Regalskeppet Kronan. Besökarna blev även tilldelade ett namn som båtman. Nike Gyllemark var en av många som var glad över avklarad mönstring och det nya namnet.

– Jag fick namnet ”Blomma”, säger Nike Gyllemark, 7 år.

Nike Gyllemark är brorsdotter till Caroline Ekman Gyllemark.
Nike Gyllemark är brorsdotter till Caroline Ekman Gyllemark.Foto: Philippa Nilsson
Philippa NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons