Annons

SMHI varnar för mycket höga temperaturer och risk för extremt stor brandspridning

Publicerad 17 juni 2021
Foto: Mostphotos

På onsdagen gick SMHI ut och flaggade för höga temperaturer i länet över helgen. Dagen efter går man istället ut med en klass 1-varning om mycket höga temperaturer från och med fredag fram till början av nästa vecka.

Under torsdagen kommer det att vara varmt med över 26 grader och därefter mycket varmt med över 30 grader.

Annons

SMHI:s definition av klass 1-varning för mycket höga temperaturer lyder:

”Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, tre dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Om prognosen ändras till en maximal dygnstemperatur som når 30 grader eller mer fem dagar i följd, alternativt maximal dygnstemperatur som når 33 grader eller mer tre dagar i följd, uppdateras varningen till en högre varningsklass.”

Det är samtidigt risk för skogsbrand i länet. Det är enligt SMHI mycket torrt i markerna med risk för mycket stor eller extremt stor brandspridning.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons