Annons

Smittan spred sig – 1,3 miljoner höns ska avlivas

Det rapporteras kontinuerligt om nya fall av fågelinfluensa runt om i Europa.
På en stor värphönsbesättning i Mönsterås spred sig smittan inom anläggningen, vilket gör att större delen av alla hönor ska avlivas.
Publicerad 25 januari 2021
Foto: Mostphotos

Det pågår ett intensivt arbete för att bekämpa smittan på de gårdar i Sverige där fågelinfluensa har konstaterats för att förhindra att smittan sprider sig. Samtidigt rapporteras det kontinuerligt om nya fall runt om i Europa.

Det senaste fallet i Sverige konstaterades den 18 januari på en stor värphönsbesättning i Mönsterås. Det har nu visat sig att smittan har spridits inom anläggningen, vilket gör att större delen av alla djur, närmare 1,3 miljoner höns, kommer att avlivas och destrueras. Detta meddelar Jordbruksverket.

Annons

− Just nu cirkulerar flera olika närbesläktade fågelinfluensavirus på vilda fåglar i Europa, bland annat H5N8 och H5N5. De har liknande egenskaper och är väldigt smittsamma för fåglar och vi har sett flera introduktioner till tamfjäderfäbesättningar. I det här läget är det viktigt att hindra att få in smitta i besättningen genom smittskyddsåtgärder, men också att omedelbart rapportera till veterinär om ökad dödlighet ses i besättningen. Det är på det sättet vi snabbt kan upptäcka nya fall och minska risken för spridning mellan besättningar, säger Maria Nöremark på SVA, i ett pressmeddelande.

Sedan november har man i Sverige fått fem bekräftade fall av fågelinfluensa i tamfjäderfäbesättningar. Målet är att stoppa smittspridningen så fort som möjligt och man har satt upp ett restriktionsområde på en mil runt besättningarna samt att tamfåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar.

− Vi jobbar intensivt med smittbekämpningen för att skydda andra besättningar i närheten. Det gör vi genom att tömma stallarna och skicka fåglarna till destruktion så att anläggningen sedan kan saneras och desinficeras. Det är ett omfattande och resurskrävande arbete, därför har vi tagit hjälp av frivilligorganisationen Blå Stjärnan och Försvarsmakten, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons