GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Smittskyddsläkaren om RS-utbrottet – så blir rekommendationerna

I mitten av december rekommenderade smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin att hålla äldre barn hemma från förskolan, på grund av smittspridningen av RS-viruset.
En rekommendation som Labbé Sandelin förmodligen inte kommer att förlänga.
Kalmar län • Publicerad 10 januari 2023
Montage.
Montage.Foto: Mostphotos/Region Kalmar län

Den 16 december rekommenderade smittskyddsläkaren att äldre barn som delar hushåll med barn under sex månader skulle stanna hemma från förskolan om möjlighet fanns. Rekommendationen gäller fortfarande till den 15 januari och kunde komma att förlängas beroende på smittläget.

Nu däremot ser det ut som att spridningen minskar och att smittotoppen kan vara nådd, berättar Lisa Labbé Sandelin.

– Jag har inte hunnit stämma av helt, men de signaler jag får är att smittan går ner. Som jag ser det nu så kommer jag inte att förlänga rekommendationen om att hålla barn hemma från förskolan, säger Labbé Sandelin.

Sedan jul har antalet barn som testats positivt och blivit inlagda för RS minskat i länet. Men även om siffrorna går ner så vill smittskyddsläkaren poängtera att det fortfarande råder smittspridning:

– Man ska fortfarande vara försiktig om sin bebis. Det går mycket infektioner nu och det finns barn som löper hög risk att smittas.

– Har spädbarnet inga syskon så ska man, som i andra fall också, tänka ”bubbla”. Även om smittotoppen kan vara nådd. Det är onödigt att låta bebisar som bara är några veckor gamla träffa massa människor, som kan ha förkylningssymtom. Vill man träffa folk ändå får man hålla avstånd.

Hur många barn som drabbats av RS i länet är svårt att säga, eftersom alla barn inte testas, berättar Labbé Sandelin. Under de två sista veckorna på 2022 rapporterades 60 fall av RS.

– Men det är bara toppen av isberget. RS testas inte ute på hälsocentralerna, utan det är bara barn som är riktigt sjuka och eventuellt läggs in som testas. Jag har inga exakta siffror i nuläget, men jag tror att vi har en tydlig nergång i länet. Däremot kan data försenas efter jul och nyår.

Hur ser läget ut framöver?

– Jag hoppas på att vi kan gå tillbaka till en lite mer normal kurva och att vi får en mer normal säsong till nästa vinter. RS-kurvorna är lite ur balans efter pandemin och smittspridningen satte i gång tidigare än väntat i höstas. Jag brukar säga att vi har en ”immunskuld” att ta igen.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.