Annons

Smittskyddsläkaren: ”Vi är inne i den tredje vågen”

Coronapandemins tredje våg är här på allvar, fastslår regionens smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, på dagen ett år efter att det allra första fallet av covid-19-smitta konstaterats i länet.
Publicerad 10 mars 2021
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin under onsdagens pressträff.
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin under onsdagens pressträff.Foto: Skärmdump

– Smittan har ökat tre veckor i rad och det är oroväckande. Hur omfattande den här vågen kommer att bli och hur hårt trycket blir på sjukvården beror på hur vi följer rekommendationerna, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin vid en digital pressträff på onsdagen.

– Som väntat ökar den brittiska mutationen snabbt i vårt län, och vi ser en tydlig koppling till ett mer dramatiskt förlopp vid spridning på exempelvis arbetsplatser. Det går mycket snabbare. Även barn smittas i högre grad, fortsätter hon.

Annons

– Förhoppningsvis drabbas inte de allra äldsta så hårt då många av dem nu har fått sin första och även andra dos vaccin, säger hälso- och sjukhusdirektör Johan Rosenqvist.

Dessutom utreds just nu ett fall där det kan röra sig om en brasiliansk alternativt sydafrikansk variant av viruset.

– Eller något helt annat, säger Labbé Sandelin.

Hon vill inte ge några detaljer kring den smittade eller vilken del av länet det gäller.

– Individen har inte varit utomlands och smittkällan är okänd. Men det viktiga är att smittkedjan är bruten.

För att tackla den tredje vågen utökas smittspårningen. Kontakter kommer att spåras 48 timmar tillbaka, istället för 24 timmar som har gällt hittills. En ny mobil enhet för smittspårning aktiveras i mellanlänet, så att det nu finns totalt tre. Man tittar även på möjligheten att införa snabbtester på exempelvis arbetsplatser där smitta har konstaterats.

– Det används redan inom vården men vi vill bredda arenan där de används, men det är mycket som ska klaffa. Vem ska utföra testerna? Vem ska tolka svaren? Vem ska vara ansvarig?, säger Lisa Labbé Sandelin.

Snabbtesterna är effektiva, men inte lika pålitliga.

– PCR-testerna är så att säga facit, förklarar Johan Rosenqvist. När det gäller snabbtester så kan vi lite på ett positivt resultat, men vi kan inte lita på ett negativt provsvar, och det är såklart en nackdel.

Fakta

Ett år med pandemin i Kalmar län

140 000 covid-19-prover har tagits. 11 100 personer har bekräftats smittade.

868 personer med covid-19 har vårdats på länets sjukhus. Den 11 januari 2021 hade sjukhusen flest antal covid-patienter inlagda en enskild dag: 78 personer.

Region Kalmar län har tagit emot patienter från åtta andra regioner under året.

117 personer har avlidit på sjukhus, varav tre personer från andra län. 66 procent av de avlidna har varit 80 år eller äldre, 3 procent har varit under 60 år.

202 personer har avlidit i covid-19 i länet, enligt Socialstyrelsens senaste uppdatering av dödsorsaksregistret.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons