Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Smittskyddsläkaren: Ytterligare skärpta rekommendationer att vänta

På torsdagen höll Region Kalmar län en pressträff där de berättade om det extremt allvarliga läget i länet gällande smittspridning av covid-19 och en ansträngd sjukvård.
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

– Under de senaste nio veckorna har smittspridningen av covid-19 ökat i länet vecka för vecka. De senaste siffrorna visar att vi är på en tredje plats i landet. Vi ser ännu inga tecken på avmattning.

Då smittspridningen är fortsatt hög och att kurvan snarare är på väg uppåt än neråt berättade smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin att ytterligare skärpta rekommendationer är att vänta.

– Jag och mina kollegor har haft en tät dialog med Folkhälsomyndigheten och Länsstyrelsen under den senaste veckan för att diskutera möjligheten till ytterligare åtgärder. Vi kommer troligen att presentera ytterligare skärpta regionala rekommendationer för länet, men de här kommer framför allt att handla om individens ansvar. Det enda sättet att få kontroll på smittspridningen är att alla följer rekommendationerna, även de som, är vaccinerade. Det är inte läge nu för någon att leta kryphål i den situation vi befinner oss i just nu i länet, säger Lisa Labbé Sandelin.

Lisa påminner om rekommendationerna om att umgås i en mindre krets, begränsa nya kontakter och att hålla avstånd.

– Om alla höll sig till det här skulle inte bara smittspridningen avta utan också onödigt lidande och dödsfall undvikas. Använd sunt förnuft och utgå från att du ska minimera dina kontakter. Våga tacka nej om du blir inbjuden till en sammankomst eller till en träff. Smitta sprids när vi träffas och risken att bli smittad är så mycket högre nu än tidigare. Dels för att vi har en hög smittspridning i länet och dels på grund av den brittiska varianten som är mer smittsam. Så bete dig därför som att du vore smittad och som att de du träffar också är det.

Sedan berättar Lisa Labbé Sandelin vad smittspårsenheten har uppgett var folk har smittats de senaste veckorna.

– Smittad i fikarummet eller omklädningsrummet på jobbet. Samåkt till träning eller jobb. Skjutsat någon som skulle testa sig. Gått på spinning, panel eller träna på gym. Bussresa med laget till elitidrottsmatch. Suttit i publiken på sportevenemang. Haft ost och vinkväll med kompisar. Arbetat hemma under flera månader men smittad via goda vänner på gemensam middag. Varit på släktkalas, passat barnbarn, övernattat med kompisar, gått på begravning och någon har till och med angett den förbannade korvgrillningen som skulle vara så säker.

– För våra barn och äldre måste vi skärpa oss. Vi kan inte stänga skolor och hålla den äldre generationen isolerad bara för att vi ska kunna ha grannmingel, fest och gå på innebandy.

Läs mer