Annons

Snart gäller nya fiskeregler: ”Åtgärder för att skydda”

Havs- och vattenmyndigheten har beslutat om nya och utökade fredningsområden för fiske längs Östersjöns kust. Dessutom ändras reglerna i befintliga områden. Målsättningen är att främst skydda lek- och uppväxtområden för gädda, abborre och havsöring.
Publicerad 23 mars 2021
Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Kalmar län får åtta nya fredningsområden och i flera befintliga fredningsområden justeras gränserna. I vissa områden förlängs fredningstiden, vilket görs för att skydda både laxfisk och vårlekande sötvattensarter som exempelvis gädda och abborre.

– Åtgärder för att skydda fisk vid lek- och uppväxtområden är en självklar del i ekosystembaserad fiskförvaltning. Om vi inte skyddar de platser som vi vet om är viktiga för fisk är det stor risk att vi förvärrar den redan nu mycket besvärliga situationen som Östersjön befinner sig i, säger Tobias Borger, länsfiskekonsult på Länsstyrelsen Kalmar län i ett pressmeddelande.

Tobias Borger, länsfiskekonsult på Länsstyrelsen Kalmar län
Tobias Borger, länsfiskekonsult på Länsstyrelsen Kalmar länFoto: Pressbild
Annons

Fredningen som gäller riktat fiske efter gädda och abborre i Kalmarsund, inklusive Öland, förlängs och gäller nu från och med 1 mars till och med 31 maj. Störst begränsning för fisket sker vid Emåns mynning som fredas året runt, det gäller även Smältevik inklusive mynning.

Det är heller inte helt uteslutet att det kan bli fler förändringar för fisket längs Östersjökusten i framtiden.

– Det kan handla om ytterligare begränsningar men även lättnader, om ny kunskap visar att fredningar är omotiverade. Det finns ingen anledning att begränsa fiske bara för sakens skull, men att på ett eller annat sätt freda viktiga lek- och uppväxtområden bör alltid vara en del i hur vi nyttjar våra fiskbestånd.

Nya fredningsområden:

• Snärjebäcken, Kalmar kommun. Fiskeförbud 1 oktober till 31 december. Syfte: Att freda lekvandrande havsöring

• Inre delen av Timmernabbsviken, Mönsterås kommun. Fiskeförbud 1 januari till 31 maj. Syfte: Att freda gädda och abborre med flera arter.

• Inre delen av Mönsteråsviken, Mönsterås kommun. Fiskeförbud 1 januari till 31 maj. Syfte: Att freda gädda och abborre med flera arter.

• Inre delen av Lervik, Mönsterås kommun. Fiskeförbud 1 januari till 31 maj. Syfte: Att freda gädda och abborre med flera arter.

• Smältevik, Oskarshamns kommun. Fiskeförbud till 2027. Syfte: Att freda gädda och abborre med flera arter.

• Döderhultsbäcken, Oskarshamns kommun. Fiskeförbud 1 oktober till 31 december. Syfte: Att freda lekvandrandehavsöring.

• Skallarebäcken, Oskarshamns kommun. Fiskeförbud 1 oktober till 31 december. Syfte: Att freda lekvandrande havsöring.

• Hörtingerumsån, Västervikskommun. Fiskeförbud 1 oktober till 31 december. Syfte: Att freda lekvandrande havsöring.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons