Annons

Snart öppnar skridskobanan – Stortorget fylls med familjeaktiviteter under vintern

Arbetet med att bygga skridskobanan på Stortorget i Kalmar är just nu i full gång. Det är tredje året i rad och den 25 november blir det stor invigning med A-lagspelare från Kalmar HC som hjälper barnen att åka. Aktiviteterna kring skridskobanan fortsätter under vintern med häst och vagn, hundparad, besök av en isprinsessa, julgransförsäljning, lekar och dans runt granen.
Publicerad 16 november 2023
Skridskobanan under uppbyggnad inför vintern 2023.
Skridskobanan under uppbyggnad inför vintern 2023.Foto: Linus Gunnarsson

I år håller skridskobanan öppet från den 25 november till den 7 januari, och det är precis som tidigare år kostnadsfritt att åka.

– Det blir en härlig invigning den 25 november då A-lagsspelare från Kalmar HC kommer och hjälper barnen att åka första färden. Det kommer även vara aktiviteter och lekar utanför skridskobanan, Magikern Mike är på plats och sedan har vi fortsatta aktiviteter fram till jul, berättar Lisa Söderholm, Centrumutvecklare Kalmar City.

Annons

I samband med julskyltningen den 3 december händer det grejer på hela Kvarnholmen, men just vid skridskobanan blir det hundparad klockan 13.00 och häst och vagn utgår från Stortorget. Samma dag blir det även julpyssel för barn och dans runt granen. Reko-ringen är på plats och även en del UF-företag som har julmarknad. Dessutom blir det julgransförsäljning precis intill den tillfälliga julparkeringen på torget.

Den 9 och 10 december arrangeras Kalmar julmarknad på Stortorget och helgen efter, lördagen den 16 december, anordnas barnens dag med Disneytema.

– Även denna dag blir det lekar och pyssel på torget, julgransförsäljning och häst och vagn. Dessutom får vi besök av Högalids luciatåg. Förutom att det återigen är fokus på skridskobanan bjuder vi in barn att komma utklädda till sina Disneyfavoriter och åka skridskor, och jag kan säga att en viss isprinsessa kommer på besök, avslöjar Lisa Söderholm.

Själva ”isen” på skridskobanan är gjord av ett plastmaterial som ska efterlikna vanlig is, vilket är smidigt för barnens första färd med skridskorna, då den inte är lika hal som vanlig is. Det finns både skridskor och hjälmar att låna gratis i den röda boden som håller öppet samma tider som skridskobanan.

Det blir ju tredje året i rad med skridskobanan nu. Börjar det bli lite av en tradition?

– Ja, och det är ju underbart att se hur torget aktiveras, inte minst av barn. Det blir en härlig julstämning tillsammans med övriga dekorationer och all vacker julbelysning. Allt är på väg upp i detta nu och i år får vi dessutom hjälp av förskolorna runt om i Kalmar, de kommer snart hit för att dekorera varsin julgran på torget. Det blir en magisk jul på Kvarnholmen och Stortorget blir förhoppningsvis en mötesplats, inte minst för barnfamiljer.

Skridskobana på Stortorget i Kalmar.
Skridskobana på Stortorget i Kalmar.Foto: Agnes Aronsson

FAKTA:

Skridskobanan är öppen för åkning och belyst följande tider:

Måndag - fredag: 10.00 - 20.00

Lördag - söndag: 10.00 - 18.00

Det här händer på Stortorget i vinter:

25 november Invigning av Skridskobanan

3 december Julskyltning

9-10 december Kalmar Julmarknad

16 december Barnens dag på Stortorget

31 december Nyårsglöd

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons