Snöovädret: Då snöröjer kommunen din gata

Trots att snöfallet och den gula varning som tillhör rör sig uppåt i länet så blir det en del jobb att göra med snön som redan lagt sig och många frågar sig när plogbilen egentligen kommer.
Publicerad 22 november 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mickes fotosida/Mostphotos

”Från november till mitten av mars så har vi ständig beredskap för vinterväghållning för att det ska vara lätt att komma fram på kommunens gator och vägar”, skriver Kalmar kommun på sin hemsida.

Kommunen har cirka 3 200 000 kvadratmeter vägar och cykelvägar som ska plogas när snön kommer. Kommunen börjar ploga bort snön när det har snöat fem centimeter och snöfallet fortsätter. Och deras mål är att alla områden som ska snöröjas ska vara klara inom 24 timmar efter att det har slutat att snöa. Först kör kommunen på prioriterade gator, busslinjer, Kvarnholmen och prioriterade gång- och cykelleder.

När det har snöat 10 centimeter och det fortsätter att snöa så röjs hela kommunen.

Fastighetsägare är skyldiga att snöröja och sanda gångbana eller gångbaneutrymme utanför sin fastighet och sand finns att tillgå i lådor utställda runt om i Kalmar. Det finns sand att hämta på de flesta återvinningsstationer i kommunen. Du som fastighetsägare är också ansvarig till att omedelbart ta bort istappar och förhindra snöras från din fastighet.

I Borgholms kommun ansvarar kommunen för att snöröja och halkbekämpa gator och trottoarer längs hela Storgatan och i centrumkärnan mellan Tullgatan – Hantverkargatan och Södra Långgatan – Norra Långgatan. I tätorten i övrigt snöröjer kommunen gatorna, men inte trottoarerna. Som fastighetsägare gäller samma regel som i Kalmar – där har man själv ansvar för att snöröjning och halkbekämpning på eventuella gångbanor utanför fastigheten.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.