GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Roger Holmberg (S) fälls för brott - har fortsatt förtroende

Roger Holmberg (S), socialnämndens ordförande i Kalmar, har gjort sig skyldig till brott mot tystnadsplikten. Det anser Kalmar tingsrätt som på onsdagen fällde sin dom.
Genrebild.
Genrebild.
Foto: Marinos Karafyllidis/Mostphotos

I februari 2019 skrev Roger Holmberg (S) i en facebook-kommentar om vilka insatser som gjorts för en man vars bistånd hade diskuterats i Kalmargruppen. Enligt Holmberg hade mannen hävdat saker som inte stämde, och ville bara klargöra hur det låg till med vissa saker. Detta ledde till en polisutredning och sedermera åtal för brott mot tystnadsplikten, för att Holmberg hade gått ut med sekretessuppgifter kring enskild person.

Holmbergs försvar har varit att mannen själv i en rad intervjuer i lokalmedia och i egna inlägg på sociala medier har berättat om sin situation, och att han därför inte led men av de uppgifter Holmberg delgav. Han ville bara ge en korrekt bild.

Kalmar tingsrätt skriver bland annat:

”Vid prövningen av menet ska det beaktas att Roger Holmbergs inlägg utgjorde en i det närmaste heltäckande beskrivning av vilka bistånd, ersättningar och stöd i och utanför hemmet som NN hade och möjligen hade rätt till samt andra uppgifter med anknytning till det, bl.a. att NN erhöll hjälp av socialförvaltningen med ansökningar och att medel hade betalats ut till honom med angivande av när det skedde. Det ska också beaktas att inlägget var direkt hänförligt till NN som var tydligt utpekad och att inlägget publicerades i ett sammanhang som medförde särskild uppmärksamhet. Vid en samlad bedömning av dessa förhållanden ska röjandet anses med- fört men för NN. Att delar av NN:s ekonomiska situation med bidrag och ersättningar samt hans hälsotillstånd – som Roger Holmberg inte berörde sitt inlägg – tidigare beskrevs i media medför ingen annan bedömning.”

Mannen själv menade under rättegången att han bland annat blivit beskylld för att vara både lögnare och bidragsfuskare efter Holmbergs inlägg.

Rätten skriver vidare:

”Roger Holmberg har å sin sida berättat i huvudsak att personer på nätet under en tid före händelsen kritiserade socialnämnden för felaktiga beslut. Enligt Roger Holmberg upplevde han kritiken som orättfärdig och osaklig eftersom han visste att det var komplexa prövningar och att tjänstemännen arbetade hårt och i vissa fall utan vägledande avgöranden.”

Sammantaget kommer rätten fram till att mannen har lidit men av Holmbergs inlägg och att det rör sig om brott mot tystnadsplikten.

Däremot anses inte Holmberg haft ett uppsåt. Han har reagerat spontant, agerat utan att tänka igenom eventuella konsekvenser och haft bristande kunskap kring sekretessreglerna.

Han har varit ”straffbart oaktsam” konstaterar Kalmar tingsrätt och dömer Holmberg till 40 dagsböter a 550 kronor, totalt 22 000 kronor.

I och med att Holmberg agerat utan uppsåt får mannen inte en krona av de 10 000 kronor han har begärt i skadestånd.

Vid lunchtid skickade Socialdemokraterna i Kalmar ut ett pressmeddelande, där man förklarade sitt fortsatta förtroende för Roger Holmberg.

"Vi har full respekt för tingsrättens bedömning. Det har varit uppenbart att Roger agerade olyckligt i en pressad situation. Roger har tagit ansvar för allvaret i detta, och både bett om ursäkt och vidtagit åtgärder. Det här har varit en dyrköpt lärdom. Både Roger och vi som parti är dedikerade att se till så att något liknande inte sker igen. Partiet har fortsatt förtroende för Roger Holmberg”, skriver partiombudsman Linus Hellman.

”Det har varit tydligt från början att jag agerade bristfälligt. För det har jag bett om ursäkt och vidtagit åtgärder. Jag har stor respekt för tingsrättens dom, som speglar allvaret i frågan. Jag vill passa på att upprepa min ursäkt. Jag borde ha formulerat mig annorlunda i den aktuella kommentaren på Facebook”, är Holmbergs egen kommentar medan hans advokat Sture Frylén säger:

"Jag noterar och uppskattar att tingsrätten fastslår att Roger Holmberg är pålitlig och ordningsam. Det är det inte alla som har domstolskonstaterande på. Alla har rätt att göra misstag som inte är för genomgripande”.