Sofia vill krossa tabun – släpper sin tredje erotiknovell

Författaren Sofia Löfgren är aktuell med sin andra erotiknovell i serien om Lina – en kvinna från Kalmar som i sin hemort upptäcker nya sidor av sig själv i stadens alla vrår. Nu vill Sofia krossa tabun kring genren och står stolt upp för sitt spännande och sexiga författande.
Publicerad 12 november 2022 • Uppdaterad 14 november 2022
”Eftersom jag planterade Kalmar i första novellen så skulle Lina få vara på hemmaplan i ”En oväntad utmaning”. Det är en kittlande läsning”, säger författaren Sofia Löfgren om sin nya novell.
”Eftersom jag planterade Kalmar i första novellen så skulle Lina få vara på hemmaplan i ”En oväntad utmaning”. Det är en kittlande läsning”, säger författaren Sofia Löfgren om sin nya novell.Foto: Linn Svensson

Sofia Löfgren

Ålder: 36 år.

Bor: I Kalmar.

Familj: Tre barn.

Gör: Är författare och jobbar på att starta ett eget förlag.

Aktuell med: Sin nya erotiska novell ”En oväntad utmaning” som släpptes den 10 november. Där får läsarna träffa karaktären Lina igen, som de lärde känna i ”En lustfylld tågresa”. Har sedan tidigare gett ut romaner inom feelgood och romance med titlar som ”December med dig”.

På centralstationen i Kalmar möter KalmarPosten författaren Sofia Löfgren. Platsen för mötet är självklart då centralstationen har en betydande roll i Sofias novellserie – under en tågresa möts Lina och David för första gången i ”En lustfylld tågresa” och i den nya uppföljaren ”En oväntad utmaning” träffas de på just stationen. David har förberett en utmaning som tar med de båda på en het utekväll i Kalmar, säger en glad Sofia Löfgren.

– Eftersom jag planterade Kalmar i första novellen så skulle Lina få vara på hemmaplan i ”En oväntad utmaning”. Det är en kittlande läsning, lite igenkänning och eftersom David är från Stockholm och Lina från Kalmar så kanske det händer saker som han förvånas av. Det är ett spännande erotiskt äventyr.

Och att Sofia skriver om just Kalmar är inget konstigt. Det är här författaren bor och också hämtar inspiration i från. Men att det skulle bli inspiration till just erotiknoveller är något hon, enligt henne själv, skulle ha skrattat åt för fem år sedan. Tanken var inte att Sofia skulle skriva passionerad erotik.

– När jag började skriva så var det romance som kom ur fingrarna. Jag själv läste Stephen King och om jag skrev romance på kvällarna så kunde jag vakna på morgonen och vara lite generad över det jag hade skrivit. Men jag fick mycket feedback om att det var romance jag var bra på, och det utvecklades till erotik. På den vägen är det och flera förlag hörde av sig och ville publicera, säger Sofia.

Sofia har under hela sitt liv älskat att skriva och har gett ut både hyllade romaner som noveller. Men resan mot att skriva och ge ut sina verk har varit lång och brokig. Sofia har både utbildat sig på universitetet och jobbat i butik men landade tillbaka på författandet. Och i november släpps ännu en novell.

– Det blir alltså två erotiska noveller samma månad. Den är inspirerad från en längre opublicerad berättelse med inslag från sociala normer. Ute på djupt vatten handlar om två styvsyskon, alltså inte relaterade, som blir kära och inleder en sexuell relation.

”Jag har varit ganska mild med det jag släppt hittills. Jag försöker synas och stå för det jag skriver för jag gör inget halvdant”, säger Sofia.
”Jag har varit ganska mild med det jag släppt hittills. Jag försöker synas och stå för det jag skriver för jag gör inget halvdant”, säger Sofia.Foto: Linn Svensson

Sofia ger ut sina erotiknoveller i eget namn, något som inte var självklart för henne i början. Hon berättar att hon vill vara med och krossa tabun kring erotiklitteratur i stället för att stänga in sin sexuella sida.

”Om jag skrev romance på kvällarna så kunde jag vakna på morgonen och vara lite generad över det jag hade skrivit.”
Sofia Löfgren, författare.

– Jag har varit ganska mild med det jag släppt hittills. Jag försöker synas och stå för det jag skriver för jag gör inget halvdant. Bara för att det är en erotisk novell betyder inte det att språket kommer vara sämre, jag strävar efter kvalité. En människa har så många olika roller. Jag är mamma och yrkeskvinna men också en sexuell varelse. Och jag tänker att för att kunna bryta en tabu så måste man blotta sig själv och stå för det man gör.

– Det var inte alls lätt i början, jag var tveksam i början och vågade inte ens säga att jag hade skrivit en erotisk novell. Det har varit en resa. Och jag har fått väldigt fint mottagande för både mina romaner och noveller.

Vad händer härnäst för dig?

– Det kommer en tredje och avslutande bok om Lina och hennes äventyr. Då lämnar vi Kalmar och åker tillbaka till Stockholm för ett mer extremt och sexigt möte.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.