GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofie gjorde över 100 burkar marmelad på fallfrukt – vill inspirera andra

Det har varit ett ordentligt äppelår med rikliga skördar. Men hur ska man egentligen kunna ta tillvara på all fallfrukt? Sofie Franzén som bor i en villa intill Kalmarsundsparken har hela hösten plockat fallfrukt i sin trädgård och fick vidga sina vyer kring att ta hand om sina äpplen.
Publicerad 19 oktober 2022
Sofie Franzén fick jobba hårt för att ta tillvara på all fallfrukt i sin trädgård.
Sofie Franzén fick jobba hårt för att ta tillvara på all fallfrukt i sin trädgård.Foto: Privat

– Vi har fått så himla mycket frukt och det har flera i området fått. Utmaningen är att alla får så mycket samtidigt. Man hänger ut korgar för att ge bort och vi har gett bort till vänner och familj samt bakat, säger Sofie Franzén och fortsätter:

– När vi var på skördefesten på Öland köpte vi en massa marmelad och då tänkte jag: ”Men varför gör vi ingen egen istället?”.

Sagt och gjort. Sofie som var relativt grön i att skapa marmelad och äppelmos kavlade upp ärmarna och skred till verket. Det skulle inte dröja länge innan familjen hade över 100 burkar fyllda med marmelad gjord på äpple och kanel samt päron och vanilj. Nu kommer Sofie att sälja marmeladen till självkostnadspris från sin tomtgräns på Baldersvägen första helgen i november för att uppmärksamma och inspirera folk att ta till vara på frukten.

Sofie Franzén
Sofie FranzénFoto: Privat

– Jag tänker att fler kanske kan ha nytta av vår frukt. Vi kan inte förbruka den mängden. Jag pratade med kommunen om att sälja marmeladen och även om det är mycket för oss är det låga volymer enligt dem. Det är kul att göra något närproducerat och jag hoppas många kommer att vilja ha den.

– Vi vill inte ha höga priser, utan det är en hobby som vi ägnat oss åt på vår fritid. Jag har köpt in burkar, etiketter och så vidare. Min tanke är att gå plus minus noll. Vi hoppas fler vill köpa det istället för en ”blomma” eller som en gåva till glöggminglet. Istället för marmelad fraktad från andra delar av världen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.