Annons

Sökhunden Zanna ska leta paddor på Öland: ”Kan vara första i världen”

Helén Wåhlstrand Persson på Länsstyrelsen Kalmar län är just nu i färd med att lära upp egna hunden Zanna till specialsökhund. Detta för att kunna leta efter den utrotningshotade arten grönfläckig padda på Öland.
– Vad vi vet är hon världens första specialsökhund som söker efter paddor, säger Helén när KalmarPosten ringer upp.
Publicerad 2 maj 2022
Helén Wåhlstrand Persson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Kalmar län, tillsammans med cockerspanieln Zanna, 2,5 år. Då de båda är bosatta på Öland är det nära till jobbet när det är dags att spåra paddor.
Helén Wåhlstrand Persson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Kalmar län, tillsammans med cockerspanieln Zanna, 2,5 år. Då de båda är bosatta på Öland är det nära till jobbet när det är dags att spåra paddor.Foto: Nordens Ark

Den grönfläckiga paddan är en av Sveriges mest hotade groddjur och finns idag endast i några få områden i Skåne och Blekinge. Varje år föds tusentals paddor upp och släpps ut i det vilda, bland annat på Öland, för att försöka återfå arten på flera platser.

Det har därefter gjorts försök att inventera hur många paddor som finns kvar, men då paddan har bra kamouflage, och dessutom är mest aktiv på natten, kan det vara svårt att se dem med blotta ögat. Därför utbildas nu hunden Zanna till specialsökhund inriktad på paddor, för att istället kunna lukta sig till djuren. Matte Helén Wåhlstrand Persson är utbildad specialsökinstruktör och håller i kurser om ämnet.

Annons

– Hon är min egen hund och jag har jobbat med henne inom söket sedan jag fick henne. Hon är inkörd på ”röd kong” som vi övat mycket med, vilket är ett verktyg som delas upp i mindre och mindre bitar som vi sedan gömmer på svårare och svårare ställen, säger hon.

Nästa steg var att dofta på riktiga grönfläckiga paddor, vilket gjordes på Nordens Ark i Bohuslän, som har en avelsanläggning för hotade djur.

Den grönfläckiga paddan är ett av Sveriges mest hotade groddjur.
Den grönfläckiga paddan är ett av Sveriges mest hotade groddjur.Foto: Claes Andrén

– De bedriver uppfödning av paddor och där har hon fått dofta på dem. Hon har verkligen visat att hon förstår doften så nu måste vi bara få till en bra markering så hon kan visa var djuret är när vi väl söker paddor ute i naturen. Jag är hoppfull om det här!

I maj kommer arbetet med att söka efter paddorna börja. Zanna blir den första hunden någonsin som utbildas för att hjälpa till i bevarandearbetet av hotade groddjur.

– Vi har inte hittat någon forskningsrapport om hundar som söker efter paddor förut, så vad vi vet är hon världens första. Det finns hundar som söker efter vägglöss, vilket är lite samma sak. Men det är lättare att söka inomhus än utomhus, säger Helén.

– Det ska bli jättespännande och roligt om hon hade kunnat hitta paddorna så vi får veta om de överlever eller vad som händer med dem efter de släpps ut.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons