Solkräm räcker inte – så skyddar du dig bäst i sommar

Att för mycket solljus kan leda till cancer har de flesta koll på, men trots det är det många som inte skyddar sig tillräckligt mot solens strålar.
Publicerad 19 maj 2023
Sola
SolaFoto: Carina Andreasson/Mostphotos

Antalet fall av hudcancer ökar i hela landet men Kalmar län är ett av de län i Sverige där antalet fall ökar mest, enligt Region Kalmar län.

Att smörja in kroppen med solskyddsfaktor och tänka att man är tillräckligt skyddad mot solens strålar stämmer inte helt. Det allra bästa är, enligt Regionalt cancercentrum, att täcka huden med kläder och använda solhatt och solglasögon. Därefter kompletterar man med vattenfast solkräm med hög faktor på de områden av kroppen där kläder inte skyddar, och den ska smörjas in rikligt och ofta.

På sommarhalvåret är det också en bra idé att söka sig till skuggan mellan klockan 11-15 då solen är som starkast. Trots att det är en mulen dag kan UV-strålningen ta sig genom molnen, och därför är det viktigt att skydda sig även om solen inte är framme, enligt Mindoktor.se. Självklart rekommenderas inte solariesolning.

Malignt melanom och andra former av hudcancer kan drabba vem som helst, oavsett hudtyp. Blir man som barn bränd i solen kan det resultera i malignt melanom i vuxen ålder. Även den samlade mängden strålning från solen under livet har betydelse för uppkomsten av hudcancer.

– Hudmelanom är en av de vanligaste cancerformerna och den cancerform som ökar snabbast. Att utsätta huden för UV-strålning från solen eller solarier är den största riskfaktorn för att drabbas. Vi behöver öka medvetenheten kring Sveriges snabbast ökande cancerform och hur man kan skydda sig, säger Jessica Eriksson, cancersamordnare i Region Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.