Sommar, sol och hundbad

Visst är sommarsol och värme härligt! Många av våra fyrbenta vänner njuter också av sköna sommardagar, men de vill också gärna kunna svalka sig när det blir varmt. Det finns såklart en uppsjö av badbaljor, kyldynor och andra produkter som kan hjälpa till att hålla vovven sval därhemma, men roligast av allt är ändå att kunna ta sig en simtur med sin hund.
KALMAR • Publicerad 4 juli 2020
Hundbad
HundbadFoto: Isabel Mena-Berlin

På allmänna badplatser är det oftast inte tillåtet att ha med sig hunden under sommarmånaderna. Som hundägare är man därför ofta på utkik efter bra ställen där både människa och djur tillsammans kan svalka av sig i sommarvärmen.

När man väl fått upp ögonen inser man att det faktiskt finns en hel del att välja på i våra trakter. Här kommer några tips från oss!

Ett härligt eftermiddagsdopp på Stensö!
Ett härligt eftermiddagsdopp på Stensö!Foto: Isabel Mena-Berlin

Kvällshänget, Stensö, Kalmar

På Stensö finns en mysig liten hundbadplats som passar särskilt bra för ljumma sommarkvällar. Följ skyltarna från campingen till det lilla badet där en långgrund botten gör det lätt även för nybörjarbadare att njuta av vattnet. Att det är så långgrunt gör det kanske inte till den bästa platsen för husse och matte att bada, men med en egen grillplats kan man ha en väldigt fin kväll tillsammans där ändå.

Skönt häng för två- och fyrbenta efter badet.
Skönt häng för två- och fyrbenta efter badet.Foto: Isabel Mena-Berlin

Klassikern, Haga Park, Öland

På Haga Park delar man badet med vind- och kitesurfare, och även hundar! Det här är en favorit eftersom hundbadet inte ligger väldigt avskilt från resten av stranden utan istället markeras tydligt med skyltar. En fin strand, med gott om plats och närhet till bland annat kiosk. Gott om små buskar gör det lätt att dra sig undan för en siesta i skuggan efter badet.

På Haga Park finns det plats både för badare, surfare och hundar!
På Haga Park finns det plats både för badare, surfare och hundar!Foto: Isabel Mena-Berlin
Att hänga på stranden är mycket skönare än att trampa varma trottoarer när solen skiner.
Att hänga på stranden är mycket skönare än att trampa varma trottoarer när solen skiner.Foto: Isabel Mena-Berlin

Äventyrsbadet, Rafshagen, Läckeby

Alla sociala hundars dröm! Precis bortom campingen har en udde gjorts iordning helt åt hundarna. Badet är inhägnat och hundarna får springa lösa. Det kräver såklart lite social kompetens av hundarna men med flera iordninggjorda små sandstränder går det ändå lätt att hålla lite avstånd om man skulle vilja. En liten hinderpark med agility-hinder är pricken över i!

Sand, gräs, agilityhinder, och möjlighet att rusa runt fritt – Rafshagen är ett riktigt litet sommarparadis för hunden.
Sand, gräs, agilityhinder, och möjlighet att rusa runt fritt – Rafshagen är ett riktigt litet sommarparadis för hunden.Foto: Isabel Mena-Berlin

Snabbdoppet, Svinö, Kalmar och Fiskebodarna, Färjestaden

Långa dagar på stranden i all ära, men ibland behöver man bara snabbt komma ner och doppa sig. På Svinö ligger hundbadet precis bredvid parkeringen vid foten av Ölandsbron.

Längs strandpromenaden mitt emot Köpstaden i Färjestaden finns också ett fint litet hundbad nära till hands och lätt att hitta. Lämna aldrig hunden ensam i en varm bil och passa istället på att ta ett dopp medan någon annan handlar.

Friluftsbadet

Där det inte är en märkt allmän badplats går det också oftast bra att låta hunden bada. Men se såklart till att det är säkert för hunden och att inte djurliv eller andra människor störs av badandet.

Är det ingen märkt badplats, men säkert och ostört, så är det helt ok för en varm hund att gå ut och sätta sig i böljan en varm sommardag.
Är det ingen märkt badplats, men säkert och ostört, så är det helt ok för en varm hund att gå ut och sätta sig i böljan en varm sommardag.Foto: Isabel Mena-Berlin

Kom ihåg:

• Långgrunda stränder är bra för en ovan hund att lekfullt få vänja sig vid vatten.

• Behöver självförtroendet en extra boost kan man låta hunden bada med flytväst i början.

• Bada gärna tillsammans med din hund. Det är roligt och hunden blir trygg av att du är med.

• Se till att hunden torkar ordentligt efter badet. En badglad hund som går med fuktig päls hela dagarna kan få eksem eller drabbas av vattensvans.

• Se upp för algblomningen! Hundar är väldigt känsliga för algförgiftning. Ser det grumligt ut är det bättre att avstå.

• Kom ihåg att du som hundägare alltid är ansvarig för din hund.

Ha en skön sommar med hunden!

Reportage: Bertie

Foto: Isabel Mena-Berlin
Isabel Mena-Berlin
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.