Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sommarens boktips från Stadsbiblioteket

På Stadsbiblioteket i Kalmar erbjuder man i sommar extra lång lånetid. Under 14 juni till 31 augusti erbjuder man hela sex veckors lånetid, dock ej för reserverade böcker. I samband med det har personalen också delat med sig av sina boktips för sköna sommardagar!
Personalen på Kalmar Stadsbibliotek delar med sig av sina boktips inför sommarens sköna dagar!
Personalen på Kalmar Stadsbibliotek delar med sig av sina boktips inför sommarens sköna dagar!
Boktips Stadsbiblioteket
Boktips Stadsbiblioteket
Foto: -

Carina tipsar: Mytomanen av Sofie Sarenbrandt. ”Den åttonde boken om kriminalinspektör Emma Sköld. Boken utspelar sig i den välbärgade förorten Bromma i Stockholm. Efter en orienteringsdag i skolan hittas en 13-årig pojke död i skogen. Hans kropp är illa åtgången och hans mobiltelefon och värdesaker är borta. Jakten på mördaren tar sin början och Emma Sköld har en känsla av att det är något som inte stämmer, kan hon lita på sina kollegor? Jag har läst alla böckerna innan i serien och jag gillar dem verkligen. Det är rakt igenom spännande, lättläst och håller en hög nivå. Boken tar upp aktuella ämnen ur verkligheten, boken visar hur små misstag kan få stora konsekvenser. ”

Boktips Stadsbiblioteket
Boktips Stadsbiblioteket
Foto: -

Helena tipsar - Tolv veckor med dig av Johanna Schreiber. ”Johan och Linnea träffas på ett bröllop på Öland. De tillbringar natten ihop men hörs inte av på flera veckor efteråt. När de väl bestämmer sig för att börja dejta visar det sig att Linnea är gravid. Hur gör man för att lära känna någon så fort som möjligt? Johan erbjuder Linnea att flytta in hos honom trots att de är väldigt olika. Det här är en riktigt mysig feelgood-roman!”

Boktips Stadsbiblioteket
Boktips Stadsbiblioteket
Foto: -

Lotta tipsar - Lite död runt ögonen av David Äremalm. ”Detta är ingen rolig bok! Den känns däremot aktuell och trovärdig. En recensent på Dagens Nyheter skriver "begåvat och sorgset om drogmissbrukets förbannelse" om denna romandebut av David Ärlemalm. Arto har skärpt till sig och lever ensam med sin lilla dotter Bodil som är i tidig skolålder. Ett falskt rykte ställer allt på ända. En värld de flesta av oss slipper leva i skildras på ett övertygande och fängslande sätt. Jag tyckte om boken för att den är en ögonöppnare och den skildrar far- och dotterrelationen på ett fint sätt.”

Boktips Stadsbiblioteket
Boktips Stadsbiblioteket
Foto: -

Emelie F tipsar - ”Queenie av Candice Carty-Williams. ”En riktigt rapp, intelligent och rolig bok som jag skrattade högt åt när jag läste. Med tanke på innehållet är det lite motsägelsefullt. Queenie är en färgad kvinna i 20-årsåldern som kämpar med en hel rad med problem. Vartefter berättelsen fortskrider kommer bara fler eländen och det är trots allt underhållande läsning. Måste vara för den värme med vilken Queenie beskrivs. Hur denna kvinna försöker tackla alla motgångar med stolthet, värdighet och sitt karibiska tunga arv. Förutom Queenie finns en rad färgstarka personligheter som kryddar berättelsen. Boken utspelar sig i London som jag är lite extra förtjust i.”

Boktips Stadsbiblioteket
Boktips Stadsbiblioteket
Foto: -

Carina T tipsar: Sommarboken av Jansson, Tove. ”Precis som titeln säger är detta en riktigt somrig bok. Den handlar om vänskapen mellan flickan Sophia och hennes egensinniga och envisa farmor och om deras vardag i stugan på en karg ö i finska viken. Det är en bok med mycket närvaro men också eftertänksamhet. Tove Jansson är mest känd för sina böcker om mumintrollen men har även skrivit böcker för vuxna. Sommarboken utkom 1972.”

Boktips Stadsbiblioteket
Boktips Stadsbiblioteket
Foto: -

Maria tipsar: Czentes Omega av Anna Jakobsson Lund. ”Czentes Omega är något så ovanligt som en svensk sci-fi roman. På den intergalaktiska internatskolan Czentes Omega får unga tjuvar, mordbrännare och bedragare en ny chans. En grupp väldigt olika elever, (en människa, en med päls, en med fjäll, en med exoskelett och en Android) upptäcker ett hot mot akademin och tvingas använda kunskaper de försökt förtränga för att överleva. Anna Jakobsson Lund har byggt upp en komplex och futuristisk värld där allt kan hända. Stort plus att romanen är så inkluderande med HBTQ-personer och personer med funktionsvariationer. Romanen riktar sig mot unga vuxna.”

Boktips Stadsbiblioteket
Boktips Stadsbiblioteket
Foto: -

Pia tipsar: Den andra sömnen av Robert Harris. ”Året är 1483. En ung präst rider mot en engelsk by för att förrätta begravning av den präst som tidigare tjänstgjort där. Denne har hastigt dött av okänd anledning. Bland den gamle prästens tillhörigheter finns diverse ”skatter” som denne samlat på. T ex plastbestick, en docka i plast och en gammal kommunikationsapparat med ett halvätet äpple på. Nu börjar jag ana oråd, detta är inte riktigt vad jag väntat mej. Detta är en bok som behandlar ämnen som det som just nu händer kring oss; klimatförändringar, pandemier, och ekonomisk kollaps. Vad kan hända med världen om vi inte tänker oss för och ändrar vårt sätt att leva. Tankeväckande!”

Boktips Stadsbiblioteket
Boktips Stadsbiblioteket
Foto: -

Leif tipsar: Requiem på Dimön av Mariette Lindstein. ”Jag har läst hela Lindsteins serie om sekten på Dimön, otroligt fängslande, det är en spänning närvarande hela tiden, svårt att sluta läsa, jag är just nu i slutet av den senaste boken. Detta är verkligen bra semester/sommarläsning.”

Boktips Stadsbiblioteket
Boktips Stadsbiblioteket
Foto: -

Kicki tipsar: Mona av Dan T Sehlberg. ”Boken Mona kom 2013 och är en spännande historia om IT-forskaren Eric som precis lyckas med sitt nya datorprogrammet Mind surf. Den första att testa det är hans fru Hanna, som är IT-chef på en bank i Stockholm men banken är egentligen israelisk. Hon drabbas av vad som liknar en virusinfektion, men Eric ser ett samband med dataviruset Mona, som just attackerat Israels finanssystem. Hanna blir allt sjukare och snart tvingas Eric ge sig ut på en resa som leder till Frankrike, Israel och Gaza. Tätt följd av Mossad och Hizbollah reser han för att försöka hitta virusets skapare och ett möjligt antivirus. Mona är Dan T. Sehlbergs debutbok. Boken känns lite extra läskig att läsa nu i dessa virustider. Larson har en dålig dag av Stefan Casta och med illustrationer av Anna Lagerström Stefan Casta har skrivit många barnböcker om djur & natur. I denna nya bilderbok får vi följa tuppen Larson och en vanlig dag i hönsgården eller just denna dag blir dålig! Vi har väl alla haft dagar när vi tänkt att det hade varit säkrast att stanna i sängen. Larsons dag börjar med att han ramlar av pinnen i hönsgården. Det i sin tur följs av snubbling rätt ner i matskålen, en höna på rymmen och mycket annat tokigt som lockar till skratt. På kvällen när han ska läsa godnattsaga för kycklingarna är han så trött att han läser upp och ner & bak och fram. Imorgon blir nog en mycket bättre dag! Ja, det får man ju hoppas. Boken ger en mysig och rolig stund för både liten och stor.”

Boktips Stadsbiblioteket
Boktips Stadsbiblioteket
Foto: -

Stefan tipsar: Nobel av Ingrid Carlberg. ”Boken är välskriven och rik på information om både Alfred, hans familj och omvärlden under denna händelsefulla tid. Det är lätt att leva sig in i berättelsen om Alfred och även lära känna honom på ett djupare plan. En motsägelsefull person som gärna ville se sig som fredsälskande men kämpade för att förfina sprängämnen till krigsindustrin. Det krävs lite tålamod att ta sig igenom den nästan 600 sidor tjocka boken men det är väl värt mödan.”

Fler boktips!

• Barnet i mossen av Siobhan Dowd.

Sanna tipsar: ”Boken handlar om den sista sommaren innan man blir vuxen. Fergus slits mellan kärlek, rädsla och att växa upp och bli den man som det förväntas att han ska bli. Präglad av konflikten mellan Irland och Nordirland slits Fergus mellan att slåss för det hans familj tycker är rätt, och att gå sin egen väg. Mycket fint skriven bok om en kort period i en ung mans liv.”

• Czentes Omega av Anna Jakobsson Lund.

Maria tipsar: ”Czentes Omega är något så ovanligt som en svensk sci-fi roman. På den intergalaktiska internatskolan Czentes Omega får unga tjuvar, mordbrännare och bedragare en ny chans. En grupp väldigt olika elever, (en människa, en med päls, en med fjäll, en med exoskelett och en Android) upptäcker ett hot mot akademin och tvingas använda kunskaper de försökt förtränga för att överleva. Anna Jakobsson Lund har byggt upp en komplex och futuristisk värld där allt kan hända. Stort plus att romanen är så inkluderande med HBTQ-personer och personer med funktionsvariationer. Romanen riktar sig mot unga vuxna.”

• Husets hjärta av Mårten Melin

Maria tipsar: ”Husets hjärta är en kort skräckberättelse som passar åldern 10-15 år. Signe är ny i sin klass och har inte hunnit få några riktiga vänner än, så när Ninni frågar henne om hon vill följa med på en promenad i skogen blir hon jätteglad och säger såklart ja direkt. Under promenaden får de syn på ett gammalt och slitet hus, och precis då börjar det regna. Trots att de tycker att huset är obehagligt bestämmer de sig ändå för att ta skydd i det. Väl inne letar de först efter husets ägare men märker snart att något inte står rätt till. Plötsligt märker att de har blivit oförklarligt trötta. De försöker lämna huset men huset låter dem inte gå och de inser den skrämmande sanningen; huset är vid liv...

• Den andra sömnen av Robert Harris.

Pia tipsar: ”Året är 1483. En ung präst rider mot en engelsk by för att förrätta begravning av den präst som tidigare tjänstgjort där. Denne har hastigt dött av okänd anledning. Bland den gamle prästens tillhörigheter finns diverse ”skatter” som denne samlat på. T ex plastbestick, en docka i plast och en gammal kommunikationsapparat med ett halvätet äpple på. Nu börjar jag ana oråd, detta är inte riktigt vad jag väntat mej. Detta är en bok som behandlar ämnen som det som just nu händer kring oss; klimatförändringar, pandemier, och ekonomisk kollaps. Vad kan hända med världen om vi inte tänker oss för och ändrar vårt sätt att leva. Tankeväckande!”

• Requiem på Dimön av Mariette Lindstein

Leif tipsar: ”Jag rekommenderar senaste boken av Mariette Lindström, Requiem på Dimön, jag har läst hela hennes serie om sekten på Dimön, otroligt fängslande, det är en spänning närvarande hela tiden, svårt att sluta läsa, jag är just nu i slutet av den senaste boken. Detta är verkligen bra semester/sommarläsning.”

• Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen av Magnus Uggla

Sanna tipsar: ”Med utgångspunkt i Magnus Ugglas beslut om att göra en ADHD-utredning får vi följa honom när han minns tillbaka till sin barndom och ungdomsåren. En bok som kommer få dig att skratta rakt ut, undra "hur fan gick det där till?" men också med en viss sorgsenhet av att aldrig känna att man passar in och hur jobbigt det kan vara att behöva ta tag och möta sitt förflutna. Fint skriven bok om en av Sveriges mest folkkära artister.”

• Mot ännu en sommar av Janet Frame

Ola tipsar: "Janet Frame brukar kallas Nya Zeelands främsta författare. Mest känd är hon för den självbiografiska trilogin En ängel vid mitt bord, som också har filmatiserats. Mot ännu en sommar skrevs redan 1963, men på Frames order fick den inte ges ut förrän efter hennes död. Boken handlar om den blyga författarinnan Grace Cleave, troligen ett självporträtt, som blir inbjuden att tillbringa en helg med några bekanta. Grace är, för att uttrycka det milt, inte så bekväm i sociala situationer och tycker att det hela är mer plågsamt än roligt. Hon känner sig bortkommen och ohjälpligt klumpig i småpratet och konverserandet. Grace flyr i stället in i sin rika fantasivärld och längtar hem till sitt skrivbord. Boken är en riktigt fin läsupplevelse och ibland både sorglig och komiskt dråplig på samma gång när Grace i sin tafatthet försöker överleva helgen.

• Noveller av Kjell Askildsen

Ola tipsar: ”Den norske författaren Kjell Askildsen är kanske en doldis för många, men är ändå en av Nordens stora författare. Sedan han debuterade på 50-talet har han nästan bara gett ut novellsamlingar. Det här är en samling med hans bästa berättelser som han själv har satt ihop och här finns berättelser från 1960-talet fram till idag. Kjell Askildsen skriver kärva och hårdkokta berättelser. Här säger ingen ett ord för mycket. Ofta handlar det om besvärliga familjerelationer, kanske vuxna syskon som plötsligt får en ny och komplicerad relation till varandra när en förälder går bort, eller en gammal far och en vuxen son som försöker försonas efter att ha varit ovänner länge. Askildsen är ofta och petar där det är lite jobbigt i samspelet mellan människor. Med enkla repliker och situationer lyckas han få in väldigt mycket mänskligt liv i berättelserna och i personporträtten. Men allt är inte heller nattsvart, det finns humor i hans noveller också.”

• The cruel prince av Holly Black

Maria tipsar: The folk of the air series - The cruel prince, The wicked king, The queen of nothing När Jude var sju mördades hennes föäldrar och hon och hennes systrar fördes till feernas rike. Inte feer som Tingeling i Peter Pan, de här feerna är blodtörstiga, hänsynslösa och skrämmande vackra. Tio år sen bortförandet vill Jude ingenting annat än att höra till, men många feer avskyr människor, speciellt prins Cardan och hans vänner som roar sig med att trakassera Jude och hennes tvillingsyster. Men Jude är inte den som låter sig trakasseras, hon trotsar Cardan och snart är hon intrasslad i hovets intriger och upptäcker sin egna maktlystnad och talang för bedrägeri. Förbered er på en resa till ett fantastiskt land fullt av skönhet och magi där fara ständigt hotar, där man inte kan lita på någon, inte ens sina familjemedlemmar. Feer är de nya vampyrerna! Serien riktar sig mot unga vuxna.

• Himmel över Alaska av Kristin Hannah

Veronika tipsar: ”Detta är spännande, stark och gripande berättelse om Leni och hennes uppväxt i det vilda och mäktiga Alaska tillsammans med sina föräldrar. Den lynnige pappan som ofta drabbas av raseriutbrott och den kärleksfulla mamman som älskar honom och Leni över allt annat i världen. Det är en berättelse om en tuff och annorlunda uppväxt men också om hur kärlek och vänskap kan vara både skrämmande och vacker. En av de bästa böckerna jag läst.”

• Evig natt av Michelle Paver

Emelie S tipsar: ”Boken har undertiteln [En arktisk spökroman] och det är verkligen en riktig rysare att kyla av sig med i sommarvärmen. Året är 1937 och den ensamma och fattiga studenten Jack har precis fått ge upp sin dröm om att studera vidare. Men så blir han erbjuden att följa med på en arktisk expedition som radiotelegrafist. Jack passar inte in i gruppen av unga priviligierade män, men lockas samtidigt av löftet om ett annorlunda liv. Den lilla gruppen slår läger i en avlägsen obebodd vik och påbörjar sin forskning, men expeditionen verkar otursförföljd redan från början. En efter en tvingas dess medlemmar att ge sig av. Till slut är det bra Jack kvar, ensam i mörkret. Men kanske är Jack inte helt ensam ändå, något väntar i mörkret där ute . . .”

Läs mer