Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Midsommarrecept: Rabarber- och jordgubbstårta

Rabarber och jordgubbar i en krämig kombo - midsommar är räddad! Vår inredningskrönikör Therése Eriksson bjuder här på ett riktigt smarrigt recept till midsommartårtan!
Therese midsommar
Therese midsommar
Foto: Therése Eriksson

Du behöver:

Mandelmarängbotten

150 g mandelmjöl (3 dl)

100 g äggvitor (3 st)

100 g fint råsocker, eller vanligt strösocker (drygt 1 dl)

1 msk vetemjöl (kan uteslutas för en helt glutenfri tårta)

Rabarber- och jordgubbsmousse

200 g rabarber

150 g jordgubbar

90 g socker (1 dl)

3 gelatinblad

70 g äggvitor (ca 2 st)

50 g florsocker (o,75 dl)

2 dl grädde

Garnering

½ l jordgubbar ( skivade)

1,5 dl grädde ( vispad)

Gör så här:

Mandelmarängbotten

1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

2. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills du har en glansig maräng.

3. Vänd ner mandelmjölet och vetemjölet i marängen.

4. Häll smeten i en smord form, ca 18 cm i diameter, och baka i ugnen i ca 20 minuter.

5. Låt tårtbotten svalna helt.

Rabarber- och jordgubbsmousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Dela rabarber och jordgubbar i små bitar och lägg tillsammans med socker i en gryta och låt koka upp och sjuda i ca 10 minuter tills allt är mjukt. Mixa massan och rör i gelatinbladen. Låt den sedan svalna.

3. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt florsockret lite i taget tills du har en blank maräng. Rör ned de avsvalnade rabarber och jordgubbarna.

4. Vispa grädden lätt och vänd ner i det andra.

Montera och dekorera

1. Lägg mandelbotten på botten av en springform.

Häll på mousse och ställ tårtan i kylen i minst 4 timmar.

2. Ta fram ta ur tårtan ur formen.

Dekorera med grädde och färska jordgubbar.

Läs mer