Midsommarrecept: Rabarber- och jordgubbstårta
Du behöver:
Mandelmarängbotten
150 g mandelmjöl (3 dl)
100 g äggvitor (3 st)
100 g fint råsocker, eller vanligt strösocker (drygt 1 dl)
1 msk vetemjöl (kan uteslutas för en helt glutenfri tårta)
Rabarber- och jordgubbsmousse
200 g rabarber
150 g jordgubbar
90 g socker (1 dl)
3 gelatinblad
70 g äggvitor (ca 2 st)
50 g florsocker (o,75 dl)
2 dl grädde
Garnering
½ l jordgubbar ( skivade)
1,5 dl grädde ( vispad)
Gör så här:
Mandelmarängbotten
1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).
2. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills du har en glansig maräng.
3. Vänd ner mandelmjölet och vetemjölet i marängen.
4. Häll smeten i en smord form, ca 18 cm i diameter, och baka i ugnen i ca 20 minuter.
5. Låt tårtbotten svalna helt.
Rabarber- och jordgubbsmousse
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Dela rabarber och jordgubbar i små bitar och lägg tillsammans med socker i en gryta och låt koka upp och sjuda i ca 10 minuter tills allt är mjukt. Mixa massan och rör i gelatinbladen. Låt den sedan svalna.
3. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt florsockret lite i taget tills du har en blank maräng. Rör ned de avsvalnade rabarber och jordgubbarna.
4. Vispa grädden lätt och vänd ner i det andra.
Montera och dekorera
1. Lägg mandelbotten på botten av en springform.
Häll på mousse och ställ tårtan i kylen i minst 4 timmar.
2. Ta fram ta ur tårtan ur formen.
Dekorera med grädde och färska jordgubbar.