Annons

SOS Alarm vädjar: ”Ring rätt nummer”

SOS Alarm meddelar att det just nu är många som ringer in till nödnumret 112 och att man förväntar sig att antalet samtal kommer att öka än mer under midsommarfirandet.
Publicerad 23 juni 2021
Montage
MontageFoto: Mostphotos, SOS Alarm

Enligt SOS Alarm är det dock långt ifrån alla samtal som är akuta. Vid en tredjedel av alla samtal finns det inget akut hjälpbehov och inför midsommarhelgen vädjar nu SOS Alarm till allmänheten att tänka till en extra gång innan man ringer 112.

Den 19 juni slogs det rekord för året med 14 000 inkommande samtal, vilket är ett samtal var sjätte sekund. I genomsnitt sker 10 400 samtal till nödnumret per dygn. Överlag menar SOS Alarm att juni har varit en intensiv månad.

Annons

– De senaste veckorna har det slagits rekord i antal samtal till 112. Vi får många samtal som inte gäller akuta nödsituationer. Inför midsommar vill vi därför uppmana allmänheten att tänka till och se till att man ringer rätt nummer utifrån den situation man befinner sig i, säger Jannice Mattsson, chef för Produktion inom SOS Alarm.

– Kontakta sjukvårdsrådgivningen på 1177 om skadan är lindrig. Midsommarlekarna kan leda till en del skrubbsår, men 112 ringer man när man behöver akut hjälp. Genom att ringa rätt nummer vid rätt tillfälle frigörs resurser till dem som verkligen har ett akut hjälpbehov, säger Jannice Mattsson.

Vilket nummer ska du ringa?

• 112: Nödnumret 112 ska användas vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. Via 112 når du även jourhavande präst vid behov.

• 113 13: Sveriges nationella informationsnummer. Hit kan du vända dig för att ge och få information om större olyckor och kriser.

• 1177: Ring 1177 om du eller någon anhörig blivit sjuk och behöver rådgöra med en sjuksköterska eller om du vill få hjälp med att hitta rätt i vården. (Vid akuta, livshotande tillstånd ska du alltid ringa 112).

• 114 14: Ring 114 14 för alla ärenden som inte handlar om pågående eller nyligen inträffade brott och händelser.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons